Γερμανία: Υποχώρησε για 2ο διαδοχικό μήνα το Νοέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 11:49
UPD:11:52
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Υποχώρηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία το Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί το δ΄ τρίμηνο, εξαιτίας των περιορισμών για την επιβράδυνση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo έπεσε στις 90,7 μονάδες από τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 92,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι δύο συναπτές πτώσεις, ήρθαν μετά από πέντε διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

«Η επιχειρηματική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού φρέναρε την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φουέστ.

Η πτώση οφείλεται κυρίως στις περισσότερες απαισιόδοξες προσδοκίες των εταιρειών για τους επόμενους έξι μήνες, ωστόσο και η άποψή τους για την τρέχουσα κατάσταση είναι επίσης κάπως χειρότερη.

Η έρευνα δείχνει ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο, όπως τόνισε στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Γουολράμπε.

Εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία και χώροι διασκέδασης έχουν κλείσει από τις 2 Νοεμβρίου, αλλά τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων αναμένεται να αποφασίσουν την παράταση των περιορισμών έως τις 20 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης αύριο Τετάρτη.

Η συρρίκνωση στον τομέα των υπηρεσιών είναι πιθανό να επιβαρύνει σημαντικά το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο, ενώ τα lockdowns σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να πλήξουν τους παραγωγούς με προσανατολισμό στις εξαγωγές.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 8,5% το γ΄ τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε μερικώς από την άνευ προηγουμένου πτώση 9,8% που προκλήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη.

Πηγή: Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα