ΕπΑντ.: Μετακύλιση της διατραπεζικής προμήθειας στον καταναλωτή

Ερευνα για τις χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 10:38

Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού στον τομέα των διατραπεζικών προμηθειών (χρεώσεις του επιβάλλουν οι τράπεζες για συναλλαγές μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ) διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (Γ.Δ.Α.) για διαπίστωση τυχόν παράβασης των άρθρων 1, 2, 2α του ν. 703/77.

Η έρευνα της Γ.Δ.Α. εστιάζεται στις διατραπεζικές προμήθειες τριών (3) συστημάτων:

α) Το Διατραπεζικό Σύστημα Μαζικών Εισπράξεων (DIASDEBIT), το οποίο εξυπηρετεί τις μαζικές εισπράξεις των απαιτήσεων των φορέων και των επιχειρήσεων με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών / πελατών τους.

β) Το Διατραπεζικό Σύστημα Διασύνδεσης ΑΤΜ (DIASATM) το οποίο προσφέρει στους καταθέτες των τραπεζών τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών και την ερώτηση υπολοίπου από οποιοδήποτε ΑΤΜ, οποιασδήποτε τράπεζας.

γ) Το Διατραπεζικό Σύστημα Κίνησης Κεφαλαίων (DIASTRANSFER) το οποίο εξυπηρετεί εντολές πελατείας των τραπεζών για τη μεταφορά κεφαλαίων από την τράπεζα του εντολέα στην τράπεζα του δικαιούχου, για πίστωση λογαριασμού ή πληρωμή σε μετρητά.

Το ύψος των διατραπεζικών προμηθειών στα ως άνω συστήματα καθορίζεται από διατραπεζικές συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχουν 25 περίπου τράπεζες.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την έρευνα της Γ.Δ.Α. προκύπτει η μετακύλιση της διατραπεζικής προμήθειας και της αμοιβής στη ΔΙΑΣ Α.Ε. στον καταναλωτή. Κάποιες τράπεζες μάλιστα -σημειώνεται- αποδέχονται τη μετακύλιση της εν λόγω διατραπεζικής προμήθειας και της αμοιβής της ΔΙΑΣ Α.Ε. στην προμήθεια την οποία χρεώνουν τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Γ.Δ.Α., το ενιαίο ύψος των διατραπεζικών προμηθειών στην παρούσα υπόθεση περιορίζει τον ανταγωνισμό διότι αφενός περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να καθορίσουν αυτόνομα την τιμολογιακή τους πολιτική και αφετέρου διότι συνάγεται ότι έχει αρνητική επίπτωση στους πελάτες τους.

Η εισήγηση της Γ.Δ.Α. έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η άμεση κλήτευση των εμπλεκομένων μερών. Παράλληλα στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εν λόγω εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει αφού προηγουμένως λάβει γνώση και των απόψεων των εμπλεκόμενων μερών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα