Talk of the market: Θετικό momentum με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 11:13
UPD:11:14

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας δεν είναι καλές και η χώρα μας έχει βρεθεί στις χειρότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης σε διασωληνώσεις ασθενών και θανάτους από Covid-19. Στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται εφεδρική κινητή μονάδα με 50 κλίνες. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι πάνω από 500 ασθενείς και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Στο μέτωπο των εμβολίων, αν και υπάρχουν προσδοκίες, υπάρχουν και προκλήσεις. Τα εκτεταμένα lockdown, οι ανάγκες ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και η δύσκολη πορεία ανάκαμψης των οικονομιών θα συντηρήσουν τη μεταβλητότητα για καιρό στις αγορές, αν και ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα επικρατήσει το εορταστικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, στο ελληνικό Χρηματιστήριο καλλιεργούνται προσδοκίες για πορεία πάνω από τις 700 μονάδες, σε συνέχεια εβδομαδιαίας ανόδου 6,68% την περασμένη εβδομάδα, με τη μέση αξία συναλλαγών να παραμένει στα 78 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020 παρουσίασε έλλειμμα 8,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με οριακό έλλειμμα 90 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, με την επιδείνωση να οφείλεται κυρίως σε μείωση 12,6 δισ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Τον Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 499 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πλεόνασμα 914 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αιτήματα για ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών εντός της εβδομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν όπως φαίνεται οι φορολογούμενοι, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις 100-120 δόσεις. Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, που αφορά πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται σε αναστολή.

Οι τράπεζες είναι πάντα στο επίκεντρο, με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου.

H εβδομάδα ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις της Alpha Βank αναφορικά με την μεταβίβαση Galaxy και Cepal. Την Davidson Kempner European Partners LLP ανακήρυξε ως προτιμητέο επενδυτή στον σχετικό διαγωνισμό. Η Davidson Kempner φέρεται να πρόσφερε 290 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από την προσφορά μετρητών της Pimco.

Aλλάζει και το management στη Forthnet η BC Partners, που έχει αποκτήσει πλέον πάνω από το 80% των μετοχών. Nωρίτερα ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας της εταιρείας με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και η αναβάθμιση του Δημητρίου Τζελέπη, μέχρι πρότινος Chief Financial Officer της εταιρείας, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και στο deal της MIG για τη μεταβίβαση της Vivartia.

Με την ενεργοποίηση του νέου e-shop της Σκλαβενίτης, κορυφαίου παίκτη της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου, το εμπορικό event της Black Friday περνά στην τελική ευθεία. Στη μάχη του ανταγωνισμού αυτών των ημερών έχουν ριχτεί όλες οι εταιρείες του λιανεμπορίου, από μεγάλες αλυσίδες, μέχρι μικρά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα marketplaces.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διασυνδεδεμένο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 63,2% από το 64,3% του προηγούμενου μήνα. Η Μυτιληναίος διατήρησε ηγετική θέση με μερίδιο 8,6% έναντι 8,5% το Σεπτέμβριο. Ακολουθεί η Ήρων της ΓΕΚ Τέρνα με 6,97% έναντι 6,58% αντίστοιχα, η Elpedison με 5,05% έναντι 5%, η NRG της Motor Oil με 3,38% έναντι 3,38% και η Watt & Volt με 2,68% έναντι 2,67% αντίστοιχα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα