Ε.Ε.: Εταιρεία στην Κύπρο παραβιάζει τον κανονισμό για το roaming

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 13:19

Ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του κοινοτικού κανονισμού για την περιαγωγή, με τον οποίο μειώνονται τα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας κατά ποσοστό έως 70%, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα δικτυακό κόμβο με συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο κατά τον οποίο η εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εφάρμοσαν τους νέους κοινοτικούς κανόνες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε μεγάλη πλειοψηφία τηρούν τον κοινοτικό κανονισμό, προσφέροντας στους πελάτες τη νέα «ευρωχρέωση» (τιμές ύψους το πολύ 0,49 € ανά λεπτό της ώρας για εξερχόμενες κλήσεις και 0,24 € για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, άνευ ΦΠΑ. Ωστόσο, ορισμένοι πάροχοι εξακολουθούν να λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής είναι εν γένει θετικά, όπως επισημαίνει η Κομισιόν. Ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ήδη πρόσφεραν και ενεργοποίησαν την ευρωχρέωση την 1η Ιουλίου ή κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, επιτρέποντας στους πελάτες να επωφεληθούν από σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έφθασε ακόμη στο σημείο να προσφέρει και ενεργοποιήσει την ευρωχρέωση μία εβδομάδα πριν αρχίσει να ισχύει ο κανονισμός.

Πολλές εταιρείες ενέταξαν αυτόματα τους πελάτες στην ευρωχρέωση, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν το συντομότερο δυνατό από τις χαμηλότερες τιμές.

Η φθηνότερη ευρωχρέωση που διαπιστώθηκε μέχρι τώρα από την Επιτροπή είναι 31,5 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό εξερχόμενης κλήσης και 12,6 λεπτά του ευρώ για εισερχόμενη κλήση κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό. Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν ορισμένες ομάδες καταναλωτών με εκτεταμένη χρήση της περιαγωγής.

Στην αρνητική πλευρά, η Επιτροπή παρατηρεί τα εξής: Μια εταιρεία στην Κύπρο θα προσφέρει την ευρωχρέωση στις 30 Αυγούστου, παραβιάζοντας εμφανώς τις διατάξεις του κοινοτικού κανονισμού, που απαιτούν διάθεση της προσφοράς το αργότερο στις 30 Ιουλίου 2007.

Στο Βέλγιο, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έστειλε τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου μήνυμα SMS στους πελάτες της, με το οποίο τους δήλωσε ότι θα μεταφερθούν αυτόματα στην ευρωχρέωση στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Η ίδια η προσφορά της ευρωχρέωσης, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες να επωφεληθούν ήδη από τις 30 Αυγούστου, υπήρχε μόνο στον δικτυακό κόμβο της εταιρείας.

Πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στη Λετονία δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής. Για την Εσθονία, η Επιτροπή έλαβε μία μόλις απάντηση, ενώ στην περίπτωση της Φινλανδίας, δύο πάροχοι δεν έχουν μέχρι τώρα απαντήσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα