ΕΚΤ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 17:06
UPD:17:19

Το έδαφος για νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τον επόμενο μήνα προλείανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι απαιτείται «ισχυρή επαγρύπνηση» για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία πριν από όλες τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η κεντρική τράπεζα από τα τέλη του 2005.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ακόμη ότι η ανάπτυξη παραμένει διατηρήσιμη το δεύτερο τρίμηνο, η ανεργία υποχωρεί και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί.

«Είναι επομένως απαραίτητη η έντονη επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα δεν θα υλοποιηθούν».

Ωστόσο, υπογράμμισε την νευρικότητα των χρηματαγορών και είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Ζητάμε μια πειθαρχημένη και ομαλή επαναξιολόγηση των κινδύνων και ζητάμε από τις αγορές και τους επενδυτές να επιδιώκουν όσο το δυνατόν περισσότερο να αποφύγουν απότομες και βίαιες διορθώσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πηγές: Reuters, Βloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα