Μνημόνιο συνεργασίας με Αζερμπαϊτζάν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 18:50

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στους τομείς του φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Μπαμπάγιεφ.

Για σταθμό στην προώθηση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μίλησε ο κ. Σιούφας μετά την υπογραφή του μνημονίου, κάνοντας λόγο για μια νέα σελίδα στις οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, επεσήμανε ο κ. Σιούφας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αφενός για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο και γενικότερα με υδρογονάνθρακες από το Αζερμπαϊτζάν και αφετέρου για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν δια της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ιταλία και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Παράλληλα, η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης για υπογραφή τετραμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας έγινε αποδεκτή και από τον Αζέρο υπουργό και έτσι, τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά θα αποστείλει στις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Ιταλίας, το πρώτο σχέδιο για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή της.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Μπαμπάγιεφ εξέφρασε την ευχή να ακολουθήσουν κι άλλες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Σιούφας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα