Talk of the market: Συντηρητικά και μετρημένα βήματα σε μέρα προϋπολογισμού

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 11:03
UPD:11:03

Μετά την χθεσινή διόρθωση, σε συνέχεια του ράλι των τιμών, οι αγορές αντέδρασαν θετικά, με επιφυλακτικές τοποθετήσεις στο άνοιγμα. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες οριακά κάτω από τις 700 μονάδες με απώλειες 1,3% και αξία συναλλαγών στα 63,5 εκατ. ευρώ από 78 εκατ. ευρώ μια μέρα νωρίτερα. Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών δεν καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες στην προσπάθεια για νέα υπέρβαση των 700 μονάδων. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες στο τρέχον εύθραυστο περιβάλλον.

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος προφανώς θα μείνει στην ιστορία ως άμεσα συνδεδεμένος με τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στο ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο μόλις είχε αρχίσει να σταθεροποιείται σε τροχιά ανάκαμψης μετά από μια - επίσης ιστορική - οικονομική κρίση. Αναμένεται να ενσωματώνει ύφεση 10,5% το 2020 έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 8,2% και ανάπτυξη 5% το 2021 έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 7,5%. Επιπλέον, ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος τοποθετείται στο 4,8% του ΑΕΠ από 6,8% το 2020. 

Την επίταξη για 15 ημέρες δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους και τη διάθεσή τους στην 4η ΥΠΕ, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας μετά την άρνησή τους να δεχτούν ασθενείς Covid-19. Πρόκειται για την Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός και την Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. 

Περίπου 1 με 1,3 δισ. ευρώ δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε NPLs, προέβλεψε η διοίκηση της Eurobank, μιλώντας σε αναλυτές στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2020. Όπως αναφέρθηκε, τα δάνεια με αναστολή πληρωμών στην τράπεζα φτάνουν τα 4,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ είναι στο πρόγραμμα “Γέφυρα”. Η τράπεζα, χωρίς τον υπολογισμό της ζημιάς από την πρόβλεψη για την τιτλοποίηση το Cairo, εμφάνισε κέρδη 348 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και 84,7 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο. 

Έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Δεκεμβρίου όρισε η Τράπεζα Πειραιώς. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν τη διάσπαση της τράπεζας, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής και εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια τραπεζικού ιδρύματος. 

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν doValue και Bain Capital Credit για την αποκλειστική διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Κύπρο τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική απαίτηση περίπου 650 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το “Project Marina” της Εθνικής Τράπεζας που περιλαμβάνει περισσότερους από 2000 οφειλέτες με εξασφαλισμενα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος ανά 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας ανά 185 και για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους. Ταυτόχρονα το δίκτυο καταστημάτων έχει ήδη συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010 και η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της με την οποία ζητά να μπει φρένο στα λουκέτα σε καταστήματα τραπεζών και στη μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Κάμψη 6,2% εμφάνισε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor στο εννεάμηνο και ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, μείωση που οφείλεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου. Πάντως οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου ήταν υψηλότερες από αυτές του προηγούμενου έτους για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του ομίλου, ανήλθαν σε 101,0 εκατ. ευρώ έναντι 123,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Με χειρουργικές μάσκες ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής, αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1981 ως παραγωγός ωτοκαθαριστών (tipers) και έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής παραγωγής χειρουργικών μασκών μιας χρήσης αποκτώντας θέση σε μια αγορά που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εν μέσω πανδημίας. 

 

Η Folli Follie, σε συνέχεια της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διορίσει προσωρινή διοίκηση στην εταιρεία, ανακοίνωσε ότι το ΔΣ αποτελείται από τα τρέχοντα μέλη, κ.κ. Γεώργιο Σάμιο, Γεώργιο Ιωαννίδη, Παναγιώτη Αλεξάκη, Περικλή Δοντά, Γεώργιο Μομφερράτο, Ηλία Πεντάζο, Γεώργιο Σιγανίδη και Haolei Zhang. Αποκλειστικό τους έργο, αφού το ΔΣ συγκροτηθεί σε σώμα, είναι η διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την επίτευξη της εξυγίανσής της. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα