Βρετανία: Στα 22,3 δισ. λίρες ο δανεισμός τον Οκτώβριο, αύξηση 1,2% στις λιανικές πωλήσεις

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 09:51
UPD:09:54
REUTERS/Dado Ruvic

Ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης ανήλθε στις 22,3 δισ. λίρες τον Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αν και ο δανεισμός μέχρι στιγμής γι αυτό το οικονομικό έτος παραμένει σε υψηλό ρεκόρ.

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις έτρεξαν με ρυθμό 1,2% τον ίδιο μήνα και ήταν κατά 5,8% αυξημένες σε ετήσια βάση και υψηλότερα από το 4,2% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να δανειστεί περί των 400 δισ. λιρών αυτό το οικονομικό έτος, καθώς καταπολεμά τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, που είναι ο υψηλότερος δανεισμός σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τους πρώτους 7 μήνες του οικονομικού έτους, η Βρετανία δανείστηκε 214,9 δισ. λίρες, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος στα 2,077 τρισ. λίρες ή το 100,8% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής τον Οκτώβριο.

Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας το γ΄ τρίμηνο, σημαίνει ότι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το χρέος μειώθηκε ελαφρά από την κορύφωση του Σεπτεμβρίου στο 101,2%, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το οικονομικό έτος 1960/61.

Το κυβερνητικό Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό θα δημοσιοποιήσει την πρώτη πρόβλεψη δανεισμού για το τρέχον έτος και το επόμενο στις 25 Νοεμβρίου και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα παρουσιάσει επίσης τα σχέδια για τις δαπάνες του επόμενου έτους.

Η Βρετανία όπως και άλλες μεγάλες οικονομίες, επί του παρόντος είναι σε θέση να δανείζεται φθηνά, για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι είναι πιθανή κάποια μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά και τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ότι η Βρετανία πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους μετά την πανδημία, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα