Market Beat: Η συνεδρίαση θα “εκδώσει” την απόφαση για την εβδομαδιαία μεταβολή

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 09:35
UPD:09:44

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τα κέρδη άνω του +5% στη βδομάδα έχουν διατηρηθεί παρά τη χθεσινή πτώση και σήμερα οι κινήσεις των θεσμικών έναντι όσων επιχειρούν ενθυλάκωση βραχυπρόθεσμης τοποθέτησης πρόσφατα, θα καθορίσουν αν θα μεγαλώσει ή θα ψαλιδιστεί η επίδοση του ΓΔ περαιτέρω.

Μόλις φύγουν, η συννεφιά που προκάλεσε η ροή των ειδήσεων για την πανδημία και η ξεροκεφαλιά που μουδιάζει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ο τραπεζικός κλάδος θα γίνει επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Το συνεχές μάζεμα της προσφοράς μετά τις 10:50, έδωσε στον ΔΤΡ ανοδική πορεία σε αρνητικό πεδίο με κλείσιμο στο ανώτερο ημέρας.

Σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, ο υπουργός Οικονομικών κ. Mnuchin είπε ότι τα 455 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν βάσει του νόμου CARES θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο. Αν και τα προγράμματα δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς, οι αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν, ότι η παρουσία τους διαβεβαίωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές, ότι η πίστωση θα παρέμενε διαθέσιμη για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τις τοπικές υπηρεσίες και ακόμη και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς εν μέσω της κάμψης που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η απόφαση του Mnuchin ενίσχυσε το άγχος της αγοράς για ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχεία ανάκαμψη, που ξεκίνησε μετά από μια ιστορική πτώση στην οικονομία των ΗΠΑ, εξασθενεί, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια που κατείχαν θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, να παραμένουν άνεργοι. Ανέφεραν στο Reuters οι αναλυτές πως η μοναδική πηγή ασφάλειας αυτές τις μέρες η Fed αποδυναμώνεται με αυτή την απόφαση.

Αυτές οι εξελίξεις επιβάρυναν το κλίμα στις αγορές της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με την εκτίναξη των κρουσμάτων COVID-19 και στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα η εικόνα είναι μεικτή με αποτέλεσμα να μην είναι δεδομένη η τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα μετά από τη χθεσινή διόρθωση το θετικό μήνυμα είχε σταλεί από τον τραπεζικό κλάδο που μετά τις αρχικές πιέσεις και σημαντικές απώλειες στα Τραπεζικά blue chip οι οποίες κατόπιν μειώθηκαν, ή ανατράπηκαν στις περιπτώσεις της ΠΕΙΡ και της ΕΤΕ, είδαν τον ΔΤΡ να κλείνει στο ανώτερο μέρας με οριακές απώλειες.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ανοίγοντας νωρίτερα από της Αθήνας, ειδοποίησαν με την πτώση τους από το άνοιγμα, πως θα ακολουθήσουν την καθοδική τάση των ασιατικών. Η τιμή ανοίγματος αντιστοιχούσε σε πτώση της τάξης του -0,5% και πάνω, με αποτέλεσμα ο Stoxx Europe 600 να χάνει στις 11:00 -0,8% περίπου. Τότε εδώ, ο ΓΔ κάθισε στις 699 μονάδες με πτώση -1,3% και τζίρο στα 12 εκατ. ευρώ και της ίδιας τάξης μεταβολή είχε ο δείκτης της Μαδρίτης. Οι ρευστοποιήσεις αφορούσαν στο σύνολο των μετοχών του 25άρη, με εξαίρεση την ΠΕΙΡ, που βάδιζε κόντρα στο ρεύμα με κέρδη που ξεπερνούσαν το +4% μετά από 35 λεπτά διαπραγμάτευσης! Το δε άνοιγμα στις 703,60 που αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα πάνω από 4,5 μονάδες, ήταν το ανώτερο επίπεδο για τον μέσο όρο, που αναζητούσε με μεγάλους όγκους αρχικά, πυθμένα για τη μέρα, όπως και κάθε χρηματιστήριο της ηπείρου μας.

Η διαφορά του αθηναϊκού μέσου όρου έναντι της πορείας των άλλων στην ευρωζώνη ήταν πως χρειάστηκαν σχεδόν δυο ώρες για να ορίσει κατώτερο πρώτου μέρους ενώ έξω προέκυψε αμέσως μετά την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης. Μια ακόμα παρατήρηση που ίσως χρησιμεύσει στους traders κυρίως, έχει σχέση με τον δείκτη κλειδί για την αγορά, τον Τραπεζικό. Αυτός όρισε χαμηλό τις 358 μονάδες από τις 10:48 και κατόπιν απόκτησε νευρική μεν αλλά σταθερά εντός ανοδικού καναλιού πορεία. Με τη συμπλήρωση 5 ωρών διαπραγμάτευσης είχε επιστρέψει στις 365,9 με διαρκώς μειούμενο ποσοστό απωλειών, αναζητώντας ανώτερο μέρας. Η επιπλέον δυσάρεστη είδηση ήρθε με το πρωινό ξύπνημα στις ΗΠΑ. Σχετιζόταν με την απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Αυτό εξανάγκασε τον ΓΔ σε αναζήτηση νέων χαμηλών. Ο τζίρος ήταν μόλις 45,4 εκατ. στις 15:58 που ο ΓΔ απόκτησε νέο χαμηλό στις 694,58 αφήνοντας υποσχέσεις για επιδείνωση της εικόνας. Σημαντικό ήταν ότι την πτώση δεν οδηγούσαν οι Τράπεζες, αλλά με απώλειες από -5,4% ως -2,4% οι ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και ΦΡΚΛ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφουν καθημερινά πάνω από χίλιους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αν και σημείωσε επίσης αύξηση ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες στη Wall Street εμφάνισαν μικρά κέρδη με τη βοήθεια των μετοχών τεχνολογίας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,15% ή 45 μονάδες, στις 29.483,23, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,39% στις 3.581,87 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,87% στις 11.904,71 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (+2,9%) και Walmart (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (-2,2%) και Walt Disney (-1,5%).

Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7%. Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1879 δολάρια από 1,1856 την προηγούμενη. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,85%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα επακόλουθα μέτρα περιορισμού έχουν προστεθεί στο «ήδη υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας», γεγονός που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, κατά 2,9% υποχώρησε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εurostat την Πέμπτη. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατασκευαστική παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 2,5%. Σε ετήσια βάση, είχε απώλειες 2,5% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ.

Παράλληλα οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν το λεγόμενο σενάριο no deal σε σχέση με το Brexit σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,75% στις 387,60 μονάδες, αφού ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,80% στις 6.328 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,88% στις 13.086,16 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,67% στις 5.474,66 μονάδες. Μικρότερες απώλειες είχαν οι ΜΙΒ στο Μιλάνο -0,40% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη -0,64%.

ΧΑ

Με οριακές απώλειες για τις Τράπεζες “κρατήθηκαν” οι 699 μονάδες

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, δεν παρουσιάστηκαν πολλές εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Είχαμε αρχικά την εμφάνιση νευρικής ισχυρής πτωτικής δυναμικής διεθνώς, που εδώ ήταν αντιληπτή στο πρώτο δίωρο, με το μεγαλύτερο διάστημα να σφραγίζεται από πλάγια κίνηση από τις 12:05 ως τις 15:51 ανάμεσα στις 695 και τις 698 μονάδες με ευνοϊκή την διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Επί μια ώρα την τελευταία κινήθηκε με ανοδική δυναμική στηριγμένη στην άνοδο που έφεραν οι επιλογές των θεσμικών για τις Τράπεζες, για να καταλήξει σε κλείσιμο 9 περίπου μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης με τον ΔΤΡ με οριακές απώλειες και κλείσιμο πάνω στο ανώτερο μέρας. Οι θεσμικοί άλλαξαν στο φινάλε την πλάγια κίνηση που έφερε σημαντικές απώλειες με μεταβολή της τάξης του -1,70% και ψαλίδισε τα κέρδη των περασμένων συνεδριάσεων, αφήνοντας τον ΓΔ λίγο χαμηλότερα από τις 700 μονάδες.

Περιγραφή δυναμικής

Η αγορά από τις 10:30 απόκτησε καθοδική πορεία, και κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο μεταβολής από το άνοιγμα ως το κλείσιμο. Στις 10:51 άρχισε να περνά κάτω από τις 700 μονάδες χωρίς να τις επισκεφτεί ποτέ μετά ως τις 17:20. Μετά από άνοιγμα στις 703,60 με καθοδικό χάσμα (4,56 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (708,16), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική ορμή που τον πέρασε ξυστά πάνω από τις 695 μονάδες στις 12:18.

Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου ήταν μακρά, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 694,58 από 690,53 μονάδες την Τετάρτη στις 15:58. Αλλά μηδενικής διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 10:30, όταν ο μέσος όρος άνοιξε στις 703,60 από 708,31 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ εμφάνισε για 3 ώρες πλάγια κίνηση. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 698,42 και με τις δημοπρασίες ενισχύθηκε κατά 0,8 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς μετά το πρώτο ημίωρο στο ενδιαφέρον των θεσμικών για σχηματισμό θέσεων στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε οριακή πτώση της τάξης του 0,1% τον ΔΤΡ, χωρίς εναλλαγές πρόσημου.

Ξένοι θεσμικοί και αγορές

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά επίσης ενίσχυσε την ανοδική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ αναγκάστηκε να περάσει οριστικά πάνω από τις 695 μονάδες από τις 16:04, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ψηλότερα. Ωστόσο μετά τις 16:38 ξεκίνησε μια πορεία από τις 696,8 μονάδες προς τις 699,20 που έφθασε ο μέσος όρος στο κλείσιμο, δηλαδή με επιλογές των θεσμικών του δολαρίου. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από κίνηση με τον ΓΔ, από τις 696 προς τις 697, από τις 13:30 ως τις 14:32.

Πέρασαν οι επενδυτές το δείκτη ΔΤΡ από τις 369,0 από 369,9 μονάδες την προηγούμενη, και τον άφησαν τελικά οριακά ψηλότερα στις 369,68 από τις 369,96 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μετά από καθοδική πορεία από τα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα που έγινε με πτωτικό χάσμα εμφάνισαν μετά το πρώτο δίωρο μέτρια πτωτική μεταβολή και μετά τις 12:30 είχαν όλοι μικρές αρνητικές μεταβολές και πλάγια προς το τέλος. Το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα και ανοδική δυναμική που οδήγησε σε νευρική κίνηση προς ελαφρά ψηλότερα επίπεδα με αρνητική μεταβολή στην Νέα Υόρκη των Dow και S&P500 στην πρώτη ώρα, δεν συνέβαλλε στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο στην ΕΕ. Συνεπώς, είχαμε καθοδικής κατεύθυνσης τάση στην Ευρώπη, με κίνηση χαμηλών τόνων και κλίσεων διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά από την ώρα που ξεκίνησαν σαφώς νευρικά και με απώλειες εκτός του Nasdaq τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα δεν είχαμε, αυτή τη φορά, απόλυτο συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική, με ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια λόγω τραπεζών, αφού η κίνηση με πτώση της τάξης του -0,8% διεθνώς στις 4 πρώτες ώρες, εδώ στο τέλος για δεύτερο μέρος άλλαξε το -1,8% και η υπεροχή της ζήτησης στις δημοπρασίες και στο τελευταίο τέταρτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης έφερε στο φινάλε το -1,27%. Στις δημοπρασίες, είχαμε σχεδόν απόλυτη επικράτηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 4,62 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 4 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 48,563 από 49,156 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους οι ΠΕΙΡ +2,99%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,58%, ΛΑΜΔΑ +0,34%, και ΒΙΟ +0,13%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου εκτός των Τραπεζών με πτώση πάνω από -2,40% εμφανίζονται οι ΑΡΑΙΓ -6,00%, ΜΟΗ -3,39%, ΕΛΠΕ -2,99%,ΑΔΜΗΕ -2,87%, ΣΑΡ -2,78% και ΕΥΔΑΠ -2,41%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,792 εκατ. ευρώ από 381.180 ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση σταθεροποιητικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,684% από 0,657% την προηγούμενη.

Επηρέασαν κατ’ ουσία θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,08%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,96% από +8,06%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +6,87%, ΕΥΡΩΒ στο -0,20% από +4,32% και την ΠΕΙΡ στο +2,99% από +11,33%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,63% από +3,41%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 19) έναντι των καθοδικών (20 από 6) και ένα την ΕΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,27% οδηγήθηκε στις 699,20 από 708,16 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1656,60 από 1678,89 με απώλειες -1,33%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,351 από 78,456 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,792 από 0,381 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 39 από 83, των καθοδικών 58 από 17 και οι αμετάβλητες ήταν 19 από 28.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Χωρίς άλλοθι για σκοπιμότητες οι συναλλαγές καθώς η μετακύληση έγινε

Στην σύνοδο πριν τη συνεδρίαση της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 11,67 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 22,29 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1644,85 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:58. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1667,22 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1654,38. Το κλείσιμο στις 1656,60 από 1678,89 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,33% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 19,514 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1958 συμβόλαια με ανώτερο τις 1667,00 μονάδες, κατώτερο τις 1645,00 και τελευταίες πράξεις στις 1660,00 από 1678,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια μειώθηκαν σε 753 από 1916. Επίσης διακινήθηκαν 1842 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1554,50 μονάδες, κατώτερο τις 1642,25 και τελευταίες πράξεις στις 1654,00 από 1678,25 μονάδες την Τετάρτη, τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4005 από 2975. Συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου δεν έγιναν και παρέμειναν 17 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο από της Τετάρτης. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1675 και τις 1700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1650 και 1675. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1650 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 15.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 10.000 για ΠΕΙΡ, στα 8.391, και στα 267 για ΕΧΑΕ.

 

Δεν ήταν ξεπούλημα πανικού το χθεσινό αλλά αποτέλεσμα κινήσεων για ενθυλάκωση κερδών από την πρόσφατη άνοδο. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα των συναλλαγών σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών.

Η Merit Sec. επικεντρώθηκε στα ακόλουθα: “Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Πρώτο σημείο στήριξης οι 700 μονάδες, δεύτερο οι 668 (ΚΜΟ 200) και σημεία αντίστασης οι 720 και 730 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αποτελέσματα των ‘stress tests’ των Τραπεζών που θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο 2021, δεν θα συμπεριληφθούν τα moratorium στα δάνεια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ΔΣ της Alpha BankΑΛΦΑ -0,96% θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα με θέμα την ανάδειξη του προτιμητέου Επενδυτή για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου ‘Galaxy’ και την πώληση της Εταιρείας διαχείρισης ‘κόκκινων’ δανείων ‘Cepal’. Η Pimco και η Davidson Kempner έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, ενώ στόχος της Διοίκησης είναι η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου. Επίσης, η Εθνική θα υποβάλλει αίτημα στις αρχές Δεκεμβρίου για να εντάξει στο σχέδιο ‘Ηρακλής’ την τιτλοποίηση €6,3 δισ. ΜΕΑ (πρόγραμμα ‘Frontier’) και η Διοίκηση της Πειραιώς θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέχρι τα τέλη του μήνα, για τους Εργαζόμενους σε καταστήματα του Δικτύου που πρόκειται να κλείσουν. Η Jumbo ανακοίνωσε το πάγωμα των ηλεκτρονικών αγορών έως και τις 26 Νοεμβρίου, λόγω του τεράστιου όγκου παραγγελιών”.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμούσε: “Με εμπόδια θα είναι η ανοδική διαδρομή του ΓΔΧΑ, καθώς, όπως φαίνεται, η πορεία των κρουσμάτων στο εσωτερικό δεν εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιμήκυνσης των περιορισμών. Ήτοι, ανάκαμψη, αλλά από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε πολλά σημεία του Πλανήτη. Το θετικό είναι ότι με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο, εκτός απροόπτου, οι όποιες διορθώσεις τιμών αναμένεται να είναι ελεγχόμενες”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Φυσιολογική κρίνεται η χθεσινή διορθωτική κίνηση της Ελληνικής Αγοράς, μετά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων ημερών. Η προσέγγιση σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων και το άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου, αλλά και τα βραχυχρόνια υψηλά κέρδη, βοηθούν στην μερική αποκόμιση κερδών. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε κομβικό σημείο μακροπρόθεσμης αλλαγής τάσης, αν στο κλείσιμο της εβδομάδας αποδειχθεί έγκυρη η επιτευχθείσα διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών (ΓΔ 668,70 - FTSE25 1616,39), η οποία λειτουργεί πλέον και σαν σημαντική στήριξη.

Ο Τραπεζικός κλάδος, παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, οδηγεί πλέον την ανοδική αντίδραση της Αγοράς, με τον επόμενο στόχο του να τίθεται στις 390 μονάδες. Προϋπόθεση αποτελεί η διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 370 μονάδων. Επισημαίνουμε ότι μόνο έγκυρη διάσπαση των σημαντικών ανωτέρω αντιστάσεων, θα αυξήσει τις προσδοκίες για συνέχιση του ράλι των Τραπεζών. Τυχόν υποχώρηση των τιμών στις πρώτες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, μπορεί να εκληφθεί από βραχυπρόθεσμους Επενδυτές με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σαν ευκαιρία επανατοποθέτησης, αρκεί να ενεργοποιήσουν τεχνικές “stop loss” για αυτοπροστασία τους, συμβουλευόμενοι πάντα τους Επενδυτικούς τους Συμβούλους.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να ενθουσιάζει και να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρνητικές αποδόσεις που εμφανίστηκαν (έστω και για λίγο) για 1η φορά στην 5ετη έκδοση. Το παράδοξο, το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, δεν προβληματίζει κανένα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, ελέω των επεκτατικών πολιτικών της ΕΚΤ...

Η προσπάθεια αλλαγή τάσης, που διαφαίνεται στην Ελληνική Αγορά βασίζεται περισσότερο στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τον περιορισμό της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται (κάποια στιγμή), παρά στην σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής Οικονομίας…

Παρόλα αυτά οι προσδοκίες ήταν ανέκαθεν αυτές που οδηγούσαν τις Χρηματαγορές και όσο αυτές παραμένουν θετικές δίνουν και την κατεύθυνση στην τάση. Αν σε αυτό συνηγορούν και τα τεχνικά στοιχεία της Αγοράς, ακολουθούμε την τάση με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, αφού η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι αυξημένη.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια προσπαθούμε να τοποθετηθούμε κοντά στις πρόσφατες τεχνικές διασπάσεις - στηρίξεις Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών, που θα μας επιτρέψουν την ταχεία έξοδό μας αν κριθεί απαραίτητο.

Υπενθυμίζουμε ότι Νοέμβριος αποτελεί μήνα κλεισίματος βιβλίων των Ξένων Θεσμικών Επενδυτών, συνεπώς έχουν κάθε λόγω να επιθυμούν καλύτερες αποδόσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερα bonus, διευκολύνοντας την ωραιοποίηση των Αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αγορά μας. Συνεπώς, το ερώτημα αν η Αγορά μας αλλάζει τάση, ή απλώς ωραιοποιείται, κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, θα περιμένει λίγο ακόμα για να απαντηθεί.

Σήμερα

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια κοντοστάθηκαν σήμερα Παρασκευή, καθώς οι ειδήσεις για μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που έβαλε τέλος στις 31/12 στα προγράμματα δανείων έκτακτης ανάγκης, χτύπησαν βαριά τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης, ακριβώς όταν η Καλιφόρνια ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας για να προσπαθήσει και να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από κοροναϊό.

Τα ΣΜΕ για τον S&P500 υποχώρησαν -0,5%, ενώ τα συμβόλαια Dow υποχώρησαν -0,6%, ακυρώνοντας ένα ισχυρότερο προβάδισμα μετά από μια ισχυρή συνεδρία της Wall Street την Πέμπτη. Το δολάριο ήταν ελαφρώς ασθενέστερο και η 10ετής απόδοση του Δημοσίου μειώθηκε στο χαμηλότερο σε 10 ημέρες στο 0,818%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια Eurostoxx ήταν σχεδόν σταθερά, ενώ τα συμβόλαια FTSE του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο 0,25%.

Στην Ασία, η Ιαπωνία Nikkei έπεσε 0,42% ενώ οι αυστραλιανές μετοχές ήταν σταθερά στο -0,12%. Οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας ήταν πιο σταθερός στα κέρδη του κοντά στο +0,24%.

Αυτό άφησε τον ευρύτερο δείκτη των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας ψηλότερα κατά +0,33%. Έχει αυξηθεί 1,5% αυτήν την εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα