Η ΜΕΓΑ Α.Ε. επενδύει σε μία νέα, υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής χειρουργικών μασκών, στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η νέα γραμμή παραγωγής μασκών με 2,5 εκατ. ευρώ
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 23:40
UPD:25/11/2020 16:41

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με χειρουργικές μάσκες ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής, αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1981 ως παραγωγός ωτοκαθαριστών (tipers) και έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής παραγωγής χειρουργικών μασκών μιας χρήσης αποκτώντας θέση σε μια αγορά που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εν μέσω πανδημίας. Έτσι το 2020 γίνεται μια ακόμη χρονιά-σταθμός για τη ΜΕΓΑ, με προοπτικές κερδοφορίας και αυξημένου κύκλου εργασιών. Έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά και διαθέτοντας την τεχνογνωσία και τις παραγωγικές υποδομές, αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση επάρκειας αποθέματος ποιοτικών μασκών στη χώρα μας. Η νέα μονάδα παραγωγής είναι δυναμικότητας 200 εκατ. μασκών ετησίως. Τα νέα προϊόντα έρχονται να ενισχύσουν ένα ήδη ευρύ προϊοντικό χαρτοφυλάκιο σε είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής. 

Οι προκλήσεις της πανδημίας

Πέρα από την αξιοπιστία που έχει χτίσει σε αγορές υψηλών απαιτήσεων η διοίκηση της ΜΕΓΑ, με επικεφαλής τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Βιτουλαδίτη, διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις προκλήσεις της πανδημίας έχοντας διαμορφώσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο συμπεριφοράς, επαρκή αποθέματα για να καλύψει τα υψηλά επίπεδα παραγγελιών, ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα και ταμειακές ροές που προσφέρουν ασφάλεια στο πλαίσιο της αβέβαιης περιόδου που διανύουμε. 

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της οικονομικής χρήσης 2019 ανήλθε σε 203,373 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,03% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 9,283 εκατ. ευρώ με αύξηση 35,95%. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία πρότεινε και η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε στις 17/7/2019 τη διανομή μερίσματος 1.452.534,80 ευρώ.

H ΜΕΓΑ όχι μόνο διατήρησε τις θέσεις εργασίας, αλλά αύξησε το προσωπικό της σε ποσοστό πάνω από 65% στο διάστημα 2014 - 2019. Στα τέλη του 2019 απασχολούσε 595 άτομα. 

Εξαγωγές και μερίδια

Ενδυναμώνοντας σταθερά τις συνεργασίες της εκτός συνόρων έχει υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές της την τελευταία πενταετία. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η κατηγορία των βρεφικών πανών Babylino Sensitive είναι στα 60 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, ενώ η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές των προϊόντων της σε 25 χώρες. Οι πραγματοποιηθείσες κατά το 2019 εξαγωγές καλύπτουν το 43% του συνολικού της τζίρου, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα σήματα της ΜΕΓΑ απολαμβάνουν μερίδια από 41% (προϊόντα ακράτειας Sani, Νο2 μάρκα στην αγορά) μέχρι πάνω από 60% (αντισηπτικά μαντιλάκια MΕGΑ και Wet Hankies με 61%, καθώς και μαντίλια ντεμακιγιάζ pom pon με 60% και βαμβάκι ΜΕΓΑ με 60%).   

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα