Τα blue chips έφεραν κέρδη

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης για τα περιθώρια των εταιρικών κερδοφοριών
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2007 00:01

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ των προβλέψεων αναλυτών εταιρικά αποτελέσματα από κολοσσούς του χρηματοπιστωτικού τομέα έσυραν το άρμα της ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως οι δεικτοβαρείς μετοχές των τραπεζών της Credit Suisse και Societe Generale, του κολοσσού τροφίμων και απορρυπαντικών Unilever και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia.

Ο άνεμος αισιοδοξίας που έστειλε η χθεσινή ευφορία των χρηματιστηριακών δεικτών αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα περιθώρια των εταιρικών κερδοφοριών που είχαν τεθεί υπό αμφισβήτηση, υπό το βάρος της κρίσης στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ. Η Γουόλ Στριτ αγωνίσθηκε να διατηρήσει αρχικά κέρδη καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να «παλεύουν» με τις ανησυχίες subprime ακόμη και με τα αισιόδοξα νέα εταιρικών κερδοφοριών.

Οι κερδοφορίες δεύτερου τριμήνου εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 αναπτύχθηκαν με μέσο ρυθμό 10,9%, υπερδιπλάσιο των προβλέψεων αναλυτών. Αυτό συνέβαλε στην ανακούφιση των ανησυχιών των επενδυτών για τις απώλειες στην αμερικανική αγορά στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου.

Εξαιρουμένου του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας, οι δείκτες στις υπόλοιπες αγορές της δυτικής Ευρώπης κινήθηκαν ανοδικά. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,80%, στις 6.300,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.682,07 μονάδες, με κέρδη 0,49%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX, με άνοδο 0,81%, έκλεισε στις 7.534,3 μονάδες.

Τα αποτελέσματα του 25% από τις 33 εταιρείες του δείκτη Dow Jones Stoxx 50 που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι αμερικανικοί δείκτες, από την πλευρά τους, βρίσκουν στήριγμα στα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εταιρειών όπως οι Viacom και Starwood Hotels & Resorts Worldwide.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφέ παγκοσμίως, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει αυξημένα κέρδη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η NYSE Euronext, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παγκοσμίως, μετά των υπερδιπλασιασμό των κερδών της.

Η αγορά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα εταιρικά αποτελέσματα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα