Η ισχυρή ανάδυση της Κίνας από τον SARS-Cov-2 την καθιστά ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και επιχειρηματίες

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 14:43
REUTERS/TINGSHU WANG

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

Οι εταιρείες της Δύσης σπεύδουν να κατοχυρώσουν μερίδιο στην αγορά της Κίνας παρά τον προβληματισμό των κυβερνήσεων τους για την αυξανόμενη εξάρτηση της διεθνούς επιχειρηματικότητας στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Όσο οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται από το πάγωμα σχεδόν κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Sars-Cov-2, η Κίνα επανέρχεται στο προσκήνιο όχι μόνον με έναν ισχυρό μεταποιητικό κλάδο.

Προσδοκίες γεννούνται για τη γενικευμένη ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Κίνας, με την κατανάλωση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ της χώρας που μέχρι πρότινος στηρίζονταν επί το πλείστον στις εξαγωγές. Ενδεικτική είναι έκθεση της Bain & Co. που συμπεραίνει πως η Κίνα θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά ειδών πολυτελείας μέχρι το 2025, καθώς οι πλούσιοι της χώρας δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο για να καλύψουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες. Μάλιστα, η ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας,  η οποία δεν προβλέπεται νωρίτερα από τα τέλη του 2022 ή τις αρχές  του 2023, θα τροφοδοτηθεί από την κατανάλωση στην Κίνα αλλά και τις ψηφιακές πωλήσεις.

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19, η εξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού από την Κίνα ανέδειξε πόσο λεπτές είναι ισορροπίες στις εμπορικές σχέσεις κρατών. Έκτοτε οι ισχυρές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν με τη θωράκιση κλάδων που διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στις οικονομίες. Αλλά ο ρόλος της Κίνας ως ισχυρός παίκτης αναδεικνύεται πια με πολλαπλούς τρόπους που δεν περιορίζονται μόνον στις παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ή το ορμητικό κύμα εξαγορών σε ΗΠΑ και Ευρώπη από Κινέζους επενδυτές.

Δεδομένης της αποτελεσματικής οχύρωσης της Κίνας από την πανδημία του Covid-19, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες επιζητούν πια παρουσία στην Κίνα για να καρπωθούν από την ανάπτυξή της. Είναι η μόνη ισχυρή οικονομία που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως θα βαδίσει με ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2020 σε αντίθεση με τη συρρίκνωση των οικονομιών στη Δύση που ακόμη παλεύουν με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τους περιορισμούς των κυβερνήσεων για την αναχαίτιση των κρουσμάτων. Το χάσμα είναι μεγάλο ακόμη και τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021 καθώς η Κίνα ήδη έχει το προβάδισμα. Εκτός των άλλων, ο ρόλος του Πεκίνου στο παγκόσμιο εμπόριο αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του στη συμφωνία για την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) που υπεγράφη μια εβδομάδα πριν και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Κίνα δανείζεται πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Αυτή η αναντίρρητη υπεροχή αναγνωρίζεται από επενδυτές και επιχειρηματίες. Χθες, η Κίνα μπήκε στο κλαμπ των ισχυρών οικονομιών που δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία που σημαίνει πως οι επενδυτές επωμίζονται ένα κόστος για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία της. Το Πεκίνο κατάφερε να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο -0,15% με τη δημοπρασία 5ετών ομολόγων 750 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συνολικών εκδόσεων 4 δις δολαρίων που προσέλκυσαν προσφορές  4,5 φορές υψηλότερες στα 18 δις ευρώ.  «Οι επενδυτές προσελκύονται από την κινεζική αγορά λόγω της ταχείας ανάρρωσής της από την πανδημία και της ανθεκτικότητάς της» σχολίασε στέλεχος  της Deutsche Bank στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Στην πραγματική οικονομία, εταιρείες όπως η κατασκευάστρια γερμανικών ρομπότ Hahn Automation Plant και η εταιρεία παραγωγής αισθητήρων αυτοκινήτων UST στη Γερμανία θέτουν υψηλούς στόχους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προσδοκώντας να εξασφαλίσουν το 25% των πωλήσεων τους από την Κίνα μέχρι το 2025. «Είναι ξεκάθαρο πως η Κίνα εξέρχεται ορμητικά από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Όλαφ Κίσερβέτερ, διευθύνων σύμβουλος της UST. Ο Φρανκ Κόνραντ, επικεφαλής της Hahn Automation σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου σε κινεζικό έδαφος για να αποφύγει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Πεκίνο για τα κατασκευασμένα προϊόντα στη Γερμανία στο πλαίσιο της φιλόδοξης στρατηγικής της «Made in China 2025». «Η Κίνα συντονίζει τις δυνάμεις της χωρίς οίκτο. Θέλει να ενσωματώσει ένα μεγάλο κομμάτι της προστιθέμενης αξίας στον τομέα του αυτοματισμού και των βιομηχανικών ρομπότ εντός της χώρας», προσθέτει ο κ. Κόνραντ, απευθυνόμενος στο Reuters.

Και η Η Beyond Meat επεκτείνεται στην Κίνα. Πρόκειται για γίνει η μεγαλύτερη αγορά ειδών πολυτελείας στον κόσμο μέχρι το 2025.

Παράλληλα, η Αυστραλία, ο Καναδά, η Βρετανία και άλλες χώρες κατηγορούν την Κίνα στον ΠΟΕ για υπερβολική αυστηρότητα στους ελέγχους των συσκευασμένων τροφίμων που γίνεται ως πρόφαση, με μέτρα που ισοδυναμούν με προστατευτισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα