Πράσινο φως για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Τεχνολογικού Πάρκου 760 στρεμμάτων στο δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε στις 17.11.2020 με διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, που καθόρισε το τίμημα μεταβίβασης της έκτασης, στην οποία θα εγκατασταθεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στην «THESSINTEC AE».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, βουλευτή Κορινθίας, Χρίστο Δήμα, με αυτό τον τρόπο αξιοποιείται μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων στο δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Τεχνολογικό Πάρκο. Το ThessIntec αναμένεται να προσελκύσει εταιρείες που επενδύουν σε Κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), Τεχνοβλαστούς από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Όλα αυτά θα διαμορφώσουν ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την σε τεχνολογικό κόμβο των Βαλκάνιων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του project, αναμένεται να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain.
Τέλος, ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι την καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση του ThessIntec είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο αρμόδιος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο ότι τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Δήμας, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ανατέθηκε στον υφυπουργό Ανάπτυξης το project management του ThessIntec ώστε να ξεπεραστούν όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει για την ολοκλήρωση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς. Άμεσα μεταβιβάστηκε η έκταση, 760 στρεμμάτων, από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των όρων μεταβίβασης και των χρονικών περιθωρίων.
Τον Ιούλιο νομοθετήθηκε η σύσταση της εταιρείας ThessIntec Α.Ε και προβλέφθηκε ο κοινωφελής και μη-κερδοσκοπικός χαρακτήρας της. Παράλληλα θεσπίστηκαν μια σειρά φορολογικών κινήτρων για δωρεές που αφορούν το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Στόχος ήταν μέχρι την ΔΕΘ να έχει υπογραφεί το καταστατικό της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει επίσημα η συγκέντρωση κεφαλαίου για την έναρξη της Α’ φάσης ανάπτυξης της υποδομής. Πράγματι τον Αύγουστο υπεγράφη το καταστατικό της ΕΑΝΕΠ ThessINTEC ΑΕ, συμφώνα με το οποίο μετέχουν με ποσοστό 58% ιδιώτες και 42% φορείς του δημόσιου.
Μέχρι σήμερα, τονίζει το υπουργείο, έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την ΕΑΝΕΠ ThessINTEC πάνω από 70 σημαντικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και ορισμένες από το εξωτερικό, καθώς επίσης ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.