Talk of the market: Επενδύσεις με αραβικά κεφάλαια; SURE

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 11:11
UPD:11:12

Με αντιπροσωπεία των αραβικών fund Mubadala Investment Co και Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντάται σήμερα το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια είχε υπογραφεί MOU για τη δημιουργία fund από το ΤΑΝΕΟ και την Mubadala Investment Cο. 

2 δισ. ευρώ αποδεσμεύθηκαν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης ενώ η έκθεση της 8ης αξιολόγησης της οικονομίας που είναι προ των πυλών θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη δόση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.

Εντωμεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης για το υποψήφιο mRNA, εμβόλιο της Moderna. Η τελευταία σύναψε επίσης συμφωνία προμήθειας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο επόμενο διάστημα θα σχεδιαστούν από τις χώρες οι μαζικοί εμβολιασμοί ενώ οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους να στηρίξουν με δανεικά τις υπό κατάρρευση οικονομίες και με μετρητά τις κλωνιζόμενες κοινωνίες. Σε αυτό το σκηνικό ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, προσθέτει και την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πλανητάρχη προβλέποντας δυσμενή σενάρια για τις αγορές. 

Από την άλλη μεριά επενδυτικοί οίκοι βλέπουν ευκαιρίες. Το 2021, η οικονομική παραγωγή και τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν στα επίπεδα προ πανδημίας προβλέπει η UBS και προτρέπει όσους επενδυτές αναζητούν την “Επόμενη Μεγάλη Ευκαιρία” να επιδιώξουν ευκαιρίες στους κλάδους χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), πράσινης τεχνολογίας (greentech), τεχνολογίας υγείας (healthtech) ή δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Το κλίμα πάντως στις αγορές είναι εύθραυστο όσο κλιμακώνεται η υγειονομική κρίση. Σήμα για ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών έδωσε στην Ευρώπη η Wall Street. Σ’ αυτό το περιβάλλον και μετά το ράλι της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση κατά 0,05%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 83,5 εκατ. ευρώ από τα 105 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τις τράπεζες να εμφανίζουν μικτή εικόνα.

Στην τελική ευθεία είναι η Alpha Bank για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης του προσωπικού της από τα τμήματα καθυστερήσεων στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Cepal - το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση μετά την ολοκλήρωση του project Galaxy θα ανέρχεται σε 33 δισ. ευρώ. Το εγχείρημα φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνά σύμφωνα με τις πληροφορίες το 90%. Υπενθυμίζεται ότι το κίνητρο για το προσωπικό είναι 10 μικτοί μισθοί, με ελάχιστο όριο τις 25.000 ευρώ και με διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των άλλων παροχών.

Στα 253,7 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Πλαστικά Θράκης στο εννεάμηνο εμφανίζοντας αύξηση 10,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με την στρατηγική ενίσχυσης των επενδύσεων στην παραγωγή μασκών να αποδίδει είναι ενδεικτική η αύξηση των καθαρών κερδών στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 211,8% ή 24,9 εκατ. ευρώ.

Η United Group (θυγατρική της BC Partners) κατέχει σήμερα 290.641.659 μετοχές της Forthnet, που αντιστοιχούν στο 84,60% του μετοχικού της κεφαλαίου. Προηγήθηκε από την United Group η άσκηση του δικαιώματος μετατροπής 85.181.719 μετατρέψιμων ομολογιών που οδήγησε στην έκδοση 85.181.719 νέων μετοχών, ενώ απέκτησε: α) 36.332.457 μετοχές που κατέχει η Wind Hellas, β) 58.473.079 μετοχές από τους πιστωτές της εταιρείας και γ) 24.887.737 μετοχές της GO Plc.

Στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων, αύριο, 19 Νοεμβρίου,  παίρνει σκυτάλη η Eurobank. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα