Βρετανία: Σχέδια για μείωση της οικονομικής βοήθειας στις φτωχότερες χώρες

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 10:57
UPD:11:03
REUTERS/TOM NICHOLSON

Η Βρετανία θα εξετάσει τις επιλογές της για να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένικ σήμερα Τρίτη, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι υπουργοί εξετάζουν μια προσωρινή μείωση των δαπανών, που είναι προορισμένες για οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες.

Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδια για τη μείωση του ποσοστού του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Βρετανίας που δαπανήθηκε ως βοήθεια από 0,7% σε 0,5% για να εξοικονομήσει χρήματα, αφού ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση της οικονομικής βοήθειας, ο Τζένικ είπε στο ραδιόφωνο LBC: «Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά για το αν αυτό είναι κάτι που θέλει να εφαρμόσει αυτή τη μοναδική στιγμή».

Όπως ανέφερε «έχουμε μοναδική φήμη για το έργο που κάνουμε μέσω των διεθνών αναπτυξιακών μας οργανισμών που αποτελούν πλέον τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε δεν θα θέλαμε να συμβιβασθούμε μακροπρόθεσμα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μια νόμιμη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς στην άμεση κατάσταση που βρισκόμαστε και θέλουμε να εξετάσουμε τις επιλογές μας».

Οι Times ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ πιέζει να ανακοινωθεί η κίνηση αυτή στην αναλυτική επισκόπηση των δαπανών της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ είναι αντίθετος.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για κάποια αλλαγή στην πολιτική και ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα