Tesla: Στα σαλόνια του S&P 500 η μετοχή της από τον Δεκέμβριο

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 09:44
UPD:09:48
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Στα σαλόνια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 της Wall Street, εισέρχεται από τον Δεκέμβριο η μετοχή της Tesla, μια ανακοίνωση που έχει δώσει ώθηση στη μετοχή της αμιγώς ηλεκτροκίνητης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, εν αναμονή μιας συναλλαγής ύψους 51 δισ. δολαρίων από τα funds του δείκτη που προσαρμόζουν τις συμμετοχές τους.

Η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500 πριν από το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης στις 21 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως σε δύο φάσεις, διευκολύνοντας την προσαρμογή των επενδυτικών funds.

«Η Tesla θα είναι μία από τις μεγαλύτερες δεικτοβαρείς προσθήκες στον S&P 500 την τελευταία δεκαετία και κατά συνέπεια θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές χρηματοδότησης στην ιστορία του», δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης του δείκτη.

Με κεφαλαιοποίηση άνω των 400 δισ. δολαρίων, η Tesla θα είναι από τις πιο πολύτιμες εταιρείες που έχουν προστεθεί ποτέ στον δείκτη, αξία μεγαλύτερη από αυτή του 95% των υφιστάμενων εταιρειών στον S&P 500.

Η είσοδός της σημαίνει ότι τα επενδυτικά funds που διαπραγματεύονται στον S&P 500, θα πρέπει να πουλήσουν μετοχές αξίας περίπου 51 δισ. δολαρίων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο S&P 500 και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν αντίστοιχες της Tesla, έτσι ώστε τα χαρτοφυλάκια τους να αντικατοπτρίζουν σωστά τον δείκτη, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices. Η Tesla θα αντιπροσωπεύει περί του το 1% του δείκτη.

Με κέρδη περισσότερο από 450% η μετοχή της το 2020, η αυτοκινητοβιομηχανία της Καλιφόρνιας έχει γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο, παρά την παραγωγή της σε σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η μετοχή της Tesla βρίσκεται σε «φούσκα» και ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει να μην προστεθεί στον S&P 500 στα τρέχοντα επίπεδα.

Το 1999, η μετοχή της Yahoo σημείωσε άνοδο 64% σε 5 ημέρες διαπραγμάτευσης μεταξύ της ανακοίνωσης ότι θα προστεθεί στον δείκτη στις 30 Νοεμβρίου και της συμπερίληψής της μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στις 7 Δεκεμβρίου. Η κεφαλαιοποίηση της Yahoo τότε ήταν σχεδόν 56 δισ. δολάρια.

Πηγή: Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα