Brexit: Ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί η Ε.Ε. τη Βρετανία

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 17:19
UPD:20:23
EPA/OLIVIER HOSLET

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν τη Βρετανία ότι ο χρόνος εξαντλείται για μια συμφωνία για το Brexit και ότι ενδέχεται να είναι ήδη πολύ αργά για να επικυρωθεί, καθώς οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγουν μια άτακτη έξοδο του «νησιού» στο τέλος Δεκεμβρίου.

Σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για το Brexit, η Βρετανία και η ΕΕ δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί καταλήξει σε ένα σχέδιο ομαλής εξόδου της χώρας από την Ένωση.

Η Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο, κάλεσε την ΕΕ να δείξει «περισσότερο ρεαλισμό» εάν επρόκειτο να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος τις επόμενες ημέρες.

Η Ιρλανδία, η χώρα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο Brexit, δήλωσε ότι είχαν απομείνει μόνο λίγες μέρες, ή πιθανώς εβδομάδες, για να βρουν έναν τρόπο για να «ξεκλειδώσουν» τις εμπορικές συνομιλίες, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ενδέχεται να μην υπάρχει πλέον χρόνος να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία.

«Μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του διαπραγματευτή του μπλοκ Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού ομολόγου του, Ντέιβιντ Φροστ, επαναλήφθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουν φτάσει εκεί που ήλπιζαν», είπε μια δεύτερη πηγή, διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters.

Πηγές της ΕΕ διερωτήθηκαν επίσης εάν η αναταραχή αυτό τον μήνα στον στενό κύκλο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον --με την αποχώρηση του βασικού συμβούλου του και αρχιτέκτονα του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς-να αποσπά την προσοχή του Λονδίνου. Αυτό, είπαν, ίσως δυσκολέψει τον Φροστ να γνωρίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό για να πετύχει μια συμφωνία.

«Καμία αλλαγή στην στρατηγική μας» λέει το γραφείο του Τζόνσον

Το γραφείο του Τζόνσον ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική του για το Brexit μετά την αποχώρηση του Κάμινγκς, ενώ επανέλαβε την ασυμβίβαστη γραμμή του σε σημερινή ανακοίνωση.

«Ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει σαφής ότι δεν θα δεχθούμε προτάσεις στις διαπραγματεύσεις που υπονομεύουν το καθεστώς μας ως κυρίαρχης, ανεξάρτητης χώρας και εάν η ΕΕ δεν σεβαστεί την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσουν με όρους ‘Αυστραλίας’ και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι θα ευημερήσουμε», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με τις τωρινές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Βρετανίας, οι εμπορικοί όροι της Αυστραλίας με την ΕΕ περιλαμβάνουν εμπόδια που έχουν κόστος, όπως ποσοστώσεις και δασμοί.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για να συζητήσουν τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

Εάν δεν έχει προκύψει συμφωνία για το Brexit έως τότε, αναμένεται να επικεντρωθούν και πάλι στις προετοιμασίες για μια χαώδη κατάρρευση στο εμπόριο στα τέλη του 2020 όταν θα λήξει η συμμετοχή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Εάν δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, ο οικονομικός αντίκτυπος θα επιδεινώσει την ύφεση που ήδη πλήττει τη Βρετανία και την ΕΕ φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Βρετανία δήλωσε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος και ότι οι δύο πλευρές είχαν κοινό σχέδιο συνθηκών, αν και σημαντικά στοιχεία δεν είχαν ακόμη συμφωνηθεί.

Ένα φινάλε «χωρίς συμφωνία» για την κρίση του Brexit θα συγκλόνιζε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διατάρασσε τις αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν - ακριβώς όπως επιδεινώνεται η οικονομική κρίση από την πανδημία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα