Σταθερή άνοδος των εξαγωγών προς Πορτογαλία

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2007 11:48

Σταθερή άνοδο εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πορτογαλία τόσο κατά την περασμένη όσο και κατά την τρέχουσα δεκαετία. Στο 2006 έφτασαν σε 118 εκ.$ από 84 εκ.$ στο 2001 και 25 εκ.$ το 1991.

Η μέση ετήσια αύξηση όμως κατά την τρέχουσα δεκαετία (8%) είναι βραδύτερη από την αντίστοιχη αύξηση την περασμένη δεκαετία (11%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Όπως επισημαίνεται, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών στην προηγούμενη δεκαετία είναι αποτέλεσμα της αρχικής ώθησης που προκάλεσε η ένταξη της Πορτογαλίας στην ΕΕ, ενώ η επιβράδυνσή του στη νέα δεκαετία επηρεάστηκε από την οικονομική κατάσταση της χώρας αυτής και από το γεγονός ότι τα αρχικά μεγάλα περιθώρια από την ενταξιακή ώθηση τείνουν να περιοριστούν.

Σε ολόκληρο το εξεταζόμενο διάστημα (1991-2006) οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,5%, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (4,6%). Ειδικότερα οι εξαγωγές προς την Πορτογαλία κατά το διάστημα 1991-2006 σχεδόν πενταπλασιάστηκαν (375%) ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς όλο τον κόσμο κατά το ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκαν (141%).

Οι εξαγωγές αποτελούνται κατά βάση από βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, δεδομένου ότι οι εξαγωγές καυσίμων και πρώτων υλών είναι αμελητέες.

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11% και αποτελούσαν στο 2006 το 70% της συνολικής αξίας των εξαγωγών τους προς τη χώρα αυτή. Τα κυριότερα εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα είναι τα νήματα από βαμβάκι, πλάκες και φύλλα αλουμινίου, διάφορα προϊόντα χαλκού, πλαστικές ύλες και εργαλεία.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10% κατά την περίοδο 1991-2006 και αποτελούσαν το 29% της συνολικής αξίας τους αυτό το έτος. Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα ήταν το λάδι, τα ψάρια και τα καπνά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα