Ξεκινούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από Τουρκία

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2007 12:49
UPD:12:50

Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα προσωρινής διασύνδεσης και ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της γραμμής 150KV, μήκους 4,2 χιλιομέτρων, Διδυμοτείχου-Αμορίου από τη ΔΕΗ.

Βάσει του προγράμματος, η Ελλάδα θα εισάγει κατά τον Αύγουστο έως και 180MW ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα εξάγει αντίστοιχα στην Τουρκία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008.

Σημειώνεται ότι το σχετικό Πρωτόκολλο Ανταλλαγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών είχε υπογραφεί στην ¶γκυρα στις 19 Ιουλίου 2007 από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

«Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Με αυτόν τον τρόπο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του υποποτάμιου τμήματος του ελληνοτουρκικού αγωγού και την ολοκλήρωση εντός του Αυγούστου της παροχέτευσης φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, με την οποία η χώρα μας αποκτά μια δεύτερη πύλη εισόδου φυσικού αερίου, πλεόν η Ελλάδα και η Τουρκία διευρύνουν την ενεργειακή συνεργασία τους και στον τομέα του ηλεκτρισμού» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σιούφας τόνισε επίσης ότι η έναρξη του εν λόγω προγράμματος αποτελεί τον πρώτο σταθμό για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί σε οριστικό και μόνιμο τρόπο, στις 20 Ιανουαρίου του 2008, με την λειτουργία της γραμμής 400 KV Φίλιπποι -Μπαμπαέσκι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα