Η Τζάνετ Γέλεν πιθανώς να είναι η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 12:16
UPD:12:35
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Το όνομα της Τζάνετ Γέλεν , της πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ακούγεται στους υποψηφίους που εξετάζει ο Τζο Μπάιντεν για το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που αναμένεται να αναλάβει τα ινία από τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Μπάιντεν εξετάζει την επιλογή  της κ. Γέλεν τουλάχιστον από τον Αύγουστο.

Επί του παρόντος, ο νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μετάβαση της εξουσίας με την ομάδα των στενών συνεργατών του, έχοντας συγκεντρώσει 306 εκλέκτορες από το σώμα έναντι των 232 που υπολογίζονται υπέρ του νυν Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC. O Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που δεν θα είναι μονοδιάστατη, επιλέγοντας την Καμίλα Χάρις για τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η κ. Γέλεν είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ως επικεφαλής της Fed. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υποστηρικτικής αλλά και ισορροπημένης νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πάντα τη σημασία μιας ενίσχυσης των πραγματικών μισθών στην αμερικανική οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με τις ΗΠΑ να είναι σήμερα αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση από τον ιό του Sars-Cov-2, η κ. Γιέλεν θα έρθει εάν επιλεχθεί τελικά αντιμέτωπη με τη διπλή πρόκληση της στήριξης της οικονομίας και της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.

Αν και οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές έχουν παρουσιάσει ισχυρά κέρδη με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει νέο ρεκόρ χθες Παρασκευή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο 77 τον Νοέμβριο από το 81,8 έναν μήνα πριν και κινήθηκε χαμηλότερα από το 82 που αναμένονταν από τους αναλυτές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτος για τον μήνα του Οκτωβρίου έφθασε φέτος στο ρεκόρ των 284 δις δολαρίων, αντανακλώντας άνοδο 111% από πέρσι.

Οι συνθήκες στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων και του ενδεχομένου επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα