Συνεχίζεται η πτώση στην Ευρώπη

Ανέκαμψε από τις απώλειες των τριών εβδομάδων η Wall Street
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2007 00:01

ΣΥΝΕΧΙΣΘΗΚΕ η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου. Με εξαίρεση τη Φραγκφούρτη, όλες οι άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, υπό την πίεση των αυξανόμενων ανησυχιών για το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης που πλήττει την αμερικάνικη αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και της εταιρικής κερδοφορίας. Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε μετοχές εταιρειών του τομέα ενέργειας.

Στη Wall Street βρήκαν κάποια σημεία ανακούφισης και οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν από τις απώλειες των τριών εβδομάδων, καθοδηγούμενες από εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κερδοφορίες στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές θα ενισχύσουν τις μετοχές που επλήγησαν από την κρίση στην πιστωτική αγορά. Οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος, βρίσκοντας στήριγμα επίσης στις εκθέσεις διεθνών οίκων όπως της Credit Suisse, που συστήνει τη διακράτηση μετοχών στη Wall Street.

Οι μετοχές της Merrill Lynch & Co. αυξήθηκαν στο υψηλότερο από τον April, μετά τη σύσταση από τη UBS AG για αγορά, ενώ κέρδη κατέγραψε και η UnitedHealth Group Inc.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος από τις 18 χρηματαγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος 0,57% στις 6.189,10 μονάδες, ο Cac 40 στις 5.532,99 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,16%, ενώ ο Dax διαμορφώθηκε τελικά στις 7.444,04 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,11%.

Υπό το ζοφερό κλίμα στην πιστωτική αγορά, η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, και η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας, ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Επίσης, οι Royal Philips Electronics και Lafarge δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι αμφότερες αποκομίζουν σημαντικό μέρος των κερδών τους από την αμερικανική αγορά.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,39%, στις 16.914,46 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα