Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η δημοπρασία για το φάσμα του 5G με γρήγορη ανάπτυξη των νέων δικτύων συμπεριλαμβανομένων των οπτικών ινών από τους παρόχους, το επενδυτικό κεφάλαιο Φαιστός για τη δημιουργία οικοσυστήματος εφαρμογών, το Ταμείο Ανάκαμψης με τον κατάλληλο σχεδιασμό για έργα σύγχρονων υποδομών και ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα και οι ξένες επενδύσεις στις εκθετικές τεχνολογίες, όπως είναι το Cloud, δύναται να αποτελέσουν τους game changers για την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά και με εξαίρεση κάποιες μάλλον ήσσονος σημασίας περιοχές, πολιτική ηγεσία και αγορά φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στους βασικούς άξονες που θα «τρέξει» η χώρα για τη μετάβασή της στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται σε βάθος χρόνου θα είναι έως και 15 δισ. ευρώ (συχνότητες, υποδομές και εφαρμογές για το 5G περί τα 6,9 δισ. ευρώ, 870 εκατ. οπτικές ίνες χωρίς να υπολογίζονται εδώ οι επενδύσεις των παρόχων, 6 δισ. τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά 1 δισ. για Data Center).
Η ευκαιρία είναι δεδομένη, καθώς η τεχνολογία δίνει ευκαιρίες και στις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα.
Οι τρεις πάροχοι
Το επόμενο διάστημα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, θα διαθέσουν 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας) για να λάβουν τις συχνότητες ανάπτυξης του 5G. Η δημοπρασία θα γίνει, εκτός απροόπτου, το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και με βάση την προκήρυξη οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν με τα νέα δίκτυα το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια.
Στη δεκαετία 2021 - 2030 οι πάροχοι θα επενδύσουν για τις υποδομές των δικτύων νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥ (Ernst & Young), η αγορά των εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G δύναται να φέρει επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ.
Αρωγός στην οικονομία των app το επενδυτικό ταμείο Φαιστός που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το οποίο θα «κλέψει» από το Δημόσιο το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία για το 5G (περί τα 90 εκατ. ευρώ, που θα γίνουν 120 με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα) για να το επενδύσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των εφαρμογών, το ζητούμενο για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας. Το Φαιστός θα στελεχωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.
Στα εξίσου σημαντικά με το 5G δίκτυα οπτικών ινών, το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), θα κινητοποιήσει δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστικό διάλογο. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί δείχνει ικανό για την υλοποίηση του έργου και εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή στα ανοιχτά θέματα, μεταξύ των 9 φορέων που ενδιαφέρονται και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δύναται να προχωρήσει τον Δεκέμβριο με την κατάθεση προσφορών ώστε να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει το 2021.
Ταμείο Ανάκαμψης
Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης ή διαφορετικά το «σχέδιο Μάρσαλ» της εποχής μας, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρέμβασή του στο πρόσφατο τηλεπικοινωνιακό συνέδριο Infocom. Φέρνει στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) κονδύλια ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των έργων γίνει εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που τίθενται.
Μεταξύ των έργων που έχουν προταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεχωρίζει αυτό για την επιδότηση της δομημένης καλωδίωσης στις πολυκατοικίες, ώστε να μπορούν ευκολότερα οι κατοικίες να συνδεθούν με οπτική ίνα και για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ. Ένα δεύτερο, όπως εξήγησε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, είναι η δημιουργία των αποκαλούμενων «5G Διαδρόμων» (5G Corridors).
Το συγκεκριμένο έργο, το εκτιμώμενο κόστος του οποίου, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται μεταξύ 160 και 180 εκατ. ευρώ, αφορά την εγκατάσταση υποδομών 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, Εγνατία) που θα αξιοποιηθούν προκειμένου να μπορούν φορτηγά ακόμα και χωρίς οδηγούς να κινούνται σε διάταξη μεταφέροντας φορτία.
Ανάλογα έργα, που αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο των logistics και των μεταφορών, προετοιμάζονται σε όλη την Ευρώπη.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθούν πολλά μικρότερα έργα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου (στους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας, της παιδείας και της απασχόλησης) καθώς και η κατασκευή μικροδορυφόρων (από την αγορά των διαστημικών εφαρμογών) απαραίτητων για σειρά από σύγχρονες εφαρμογές.
Οι τελικές αποφάσεις για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους, με τον κ. Πιερρακάκη να χαρακτηρίζει «πρόκληση» τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου πακέτου έργων στους ασφυκτικούς χρόνους που τίθενται.
Όπως έχει πει, πέρα από τις σχετικές πρωτοβουλίες της ομάδας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας με περισσότερες συμβάσεις, πλαίσιο, ΣΔΙΤ κ.λπ. ώστε να επιτευχθούν ταχύτεροι χρόνοι.
Μπαίνουν και ξένοι παίκτες
Ξεχωριστή θέση στην πορεία που φαίνεται να χαράσσεται όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες καταλαμβάνουν οι ξένες επενδύσεις στο Cloud. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξαγορά της Lamda Hellix, του μεγαλύτερου carrier και cloud - neutral colocation παρόχου στην Ελλάδα, από τον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όμιλο της Digital Realty, μέσω της θυγατρικής του, Interxion. Η εξαγορά αυτή σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φέρνει επενδύσεις σε δύο νέα data centers της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.
Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η επένδυση της Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός θα κατασκευάσει τρία data centers στην Αττική. Πρόκειται για έργο που για τις υποδομές του και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Η περιοχή που θα κατασκευαστούν οι χώροι αποθήκευσης δεδομένων της Microsoft δεν έχει ανακοινωθεί. Ο δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτρης Λουκάς, έχει πει ότι εξετάζεται το ακίνητο της Αιγαίον μέσα στην πόλη, με τους ιδιοκτήτες του πάντως (μεταξύ αυτών η Πειραιώς Leasing) να λένε πως δεν έχει υπογραφεί καμία σχετική συμφωνία.
Στις δύο προαναφερόμενες επενδύσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε βάθος διετίας ή και τριετίας, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να προστεθούν και αυτές της Amazon Web Services, θυγατρικής του ομίλου Amazon, με τον εκπρόσωπό της να το αφήνει ανοιχτό σημειώνοντας ότι «όσο αυξάνεται η ζήτηση, τόσο θα αυξάνεται και η παρουσία μας στη χώρα».