Ιταλία: Πρόθεση να αυξηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2021

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 12:22
UPD:12:23
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2021 και να επανεξετάσει τον εφετινό, για να προσφέρει περεταίρω αποζημίωση στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Η Ρώμη ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2,9 δισ. ευρώ, με σκοπό να μετριάσει το οικονομικό πλήγμα από τους περιορισμούς που εισήχθησαν, για να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε υπέρ όλων εκείνων που θα υποστούν περαιτέρω απώλειες, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης του ελλείμματος του 2021 και της αναθεώρησης της τάσης του ελλείμματος για το 2020», δήλωσε ο Κοντέ στην εφημερίδα La Stampa.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού επί του παρόντος έχει στόχο στο 10,8% του ΑΕΠ για φέτος και στο 7% το 2021.

Όπως υποστήριξε ο Κόντε το νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο δεν ήταν η «πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, καθώς το κόστος θα είναι πολύ υψηλό».

Οι νέοι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή, είναι λιγότερο αυστηροί από το εθνικό lockdown που επέβαλε η Ρώμη τον Μάρτιο και οι οποίοι χωρίζουν τη χώρα σε 3 ζώνες ανάλογα με την ένταση της πανδημίας.

Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν κλείσει στις ζώνες υψηλότερου κινδύνου, όπως η περιοχή Λομβαρδίας του Μιλάνου, όπου οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης.

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα εθνικό σχέδιο για τη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η Ιταλία αναμένει να λάβει 3,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από την Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech και πιθανώς θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Πηγή: Reuters

 

 

 

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα