Στήριγμα οι αισιόδοξες αναφορές

Ανέκαμψε η Wall Street μετά την αρχική πτώση από την απόφαση για τα επιτόκια
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2007 00:01

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ γρήγορα οι μετοχές στη Wall Street, μετά την αρχική πτώση που προκάλεσαν οι ανησυχητικές δηλώσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις αισιόδοξες αναφορές ότι η οικονομία θα αντισταθεί στις απώλειες από την αμερικανική αγορά στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου.

Οι συνοδευτικές δηλώσεις της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% οδήγησαν προσωρινά στο κόκκινο τα αμερικανικά blue chips, καθώς συνέστησαν ότι τα πληθωριστικά ρίσκα δεν έχουν μετριαστεί, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού στο άμεσο μέλλον.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρότι δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις για τα επιτόκια, κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο, με άνοδο πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα.

Η Ευρώπη είχε προεξοφλήσει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνέστηνε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης από τις απώλειες στην πιστωτική αγορά, κάτι που επιβεβαιώθηκε, εκ των υστέρων, οδηγώντας τα blue chips σε ανοδική τροχιά.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,93%, στις 6.308,80 μονάδες, ο Cac 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 5.620,40 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,58% και στη Φρανκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 7.513,66 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,93%.

Οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος πριν την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, για να επιστρέψουν σε αρνητικό πρόσημο αργότερα, εν μέσω έντονης νευρικότητας που άφησε η Κεντρική Τράπεζα για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το βασικό επιτόκιο αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητο στο 5,25%, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να σημειωθεί μείωση των επιτοκίων τον προσεχή Οκτώβριο.

Τα μέλη της τράπεζας έδωσαν έμφαση στον πληθωρισμό, ο οποίος δεν αναμένεται να υποχωρήσει, ενώ δεν καθησύχασαν τις εισηγμένες εταιρείες και κυρίως τον τραπεζικό κλάδο και τους επενδυτές, μετά το πρόσφατο «χτύπημα» που δέχθηκαν οι κεφαλαιαγορές από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου.

Οι Barclays και Credit Suisse Group ηγήθηκαν της ανόδου στις τράπεζες, μετά την αναβάθμιση της Dresdner για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η μετοχή της Dexia, μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν θα έχει ζημίες από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου.

Νωρίτερα, πιέσεις δέχθηκε η Wall από τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την παραγωγικότητα στον εργασιακό τομέα το β' τρίμηνο.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα