Αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020 προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, διάστημα στο οποίο καταγράφεται επίσης αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 420% σε σύγκριση με το 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς καλύφθηκαν κατά το ήμισυ (48%) με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ-LNG) από τον Τερματικό Σταθμό στη Ρεβυθούσα καθώς από τα 4 δισ. κυβικά μέτρα (κ.μ) που ήταν η εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020, τα 2,2 δισ. κ.μ. είναι αεριοποιημένες ποσότητες από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Στη Ρεβυθούσα έχουν προσεγγίσει για να εκφορτώσουν 40 δεξαμενόπλοια, τα οποία μετέφεραν φορτία από 6 διαφορετικές χώρες παραγωγούς LNG. Την πρωτοκαθεδρία στην προέλευση του ΥΦΑ που είχε πέρυσι η Αλγερία, κατέλαβαν εφέτος οι ΗΠΑ με ποσοστό 50% και αύξηση της τάξης του 420% σε σύγκριση με το 2019. Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, το Κατάρ (25%) και η Νιγηρία (12%), ενώ ακολουθούν η Αλγερία (6%), η Νορβηγία (4%) και η Αίγυπτος (3%).
Το 52% της κατανάλωσης καλύφθηκε από αέριο που εισήχθη στη χώρα μέσω των υφιστάμενων αγωγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους Έβρου (0,3 δισ. κ.μ) και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (2 δισ. κ.μ).
Για ακόμα μία χρονιά, επιβεβαιώνεται έμπρακτα ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται συνεχής και συστηματική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το πρώτο ενιάμηνο του 2020 ποσότητες φυσικού αερίου 0,6 δισ. κ.μ. εξήχθησαν από το Σημείο Εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία.
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
Οι ηλεκτροπαραγωγοί κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 66% της ζήτησης κι ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές κι οι επιχειρήσεις μέσα από τα δίκτυα διανομής, καταναλώνοντας το 18%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.
Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας και σημαίνει ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.
naftemporiki.gr