Σε τέσσερις άξονες οι νέες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις

Ποια μέτρα προβλέπονται για εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 16:38
UPD:16:38

Από την έντυπη έκδοση

Τετραπλή δέσμη μέτρων ενεργοποιείται σταδιακά εντός του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα δηλωθούν τις επόμενες ημέρες σε αναστολή σύμβασης εργασίας, λόγω του δεύτερου lockdown. Τα νέα μέτρα δεν κινούνται μόνο στη σφαίρα της οικονομικής ενίσχυσης των νοικοκυριών, μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αλλά και στο επίπεδο της ελάφρυνσης των εξόδων από ενοίκια ή φόρους, στο μοντέλο που είχε ακολουθηθεί και στο πρώτο, ανοιξιάτικο lockdown. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά:

* Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά την επικράτεια δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

* Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

* Οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου και θα μπουν σε αναστολή σύμβασης δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Νοέμβριο με βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ.

* Για τους εργαζόμενους σε αναστολή καλύπτεται από το κράτος το 100% των ασφαλιστικών τους εισφορών για τον χρόνο της αναστολής στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, για μικτό μισθό 1.000 ευρώ καλύπτονται εισφορές 396,6 ευρώ.

Οι ημερομηνίες

Οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Νοεμβρίου ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή (15/11) από εργοδότες και εργαζόμενους. Για τις κλειστές επιχειρήσεις οι δηλώσεις εργαζομένων και εργοδοτών θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ενώ για τις πληττόμενες τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Εντός των ίδιων προθεσμιών θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τις γνωστές δηλώσεις αναστολών στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Δηλαδή:

* Εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση των στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού).

* Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Οι πληρωμές

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από τις 27/11/2020 έως και τις 3/12/2020. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε ανοιχτές - πληττόμενες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τις 7/12 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, σε διαδοχικές πληρωμές.

Οι ανοιχτές, αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, που βάζουν σε αναστολή μισθωτούς τους, αναμένεται να ακολουθήσουν τις ημερομηνίες των τοπικών ή του εθνικού lockdown. Αυτό σημαίνει πως οι ανοιχτές επιχειρήσεις που θα θεωρηθούν πληττόμενες βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου δεν θα δηλώνουν πιθανότατα αναστολές από 1η Νοεμβρίου, αλλά:

* Στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες κ.λπ. θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζομένους τους από 3 Νοεμβρίου.

* Στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το lockdown επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο, θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζομένους τους από 7 Νοεμβρίου κ.ο.κ.

Συνεπώς, εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη) των οποίων η σύμβαση θα τεθεί σε αναστολή από 3 Νοεμβρίου -από εργοδότες κλειστών ή πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων- μπαίνουν σε αναστολή για 28 ημέρες, δηλαδή έως τις 30 Νοεμβρίου και θα λάβουν 747 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 7 Νοεμβρίου -από εργοδότες κλειστών ή πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων-  τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες και θα λάβουν 640 ευρώ ειδική αποζημίωση. Τέλος, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα από 9 Νοεμβρίου, θα λάβουν 587 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής. Δήλωση αναστολής από 1ης Νοεμβρίου θα μπορούν πιθανότατα να υποβάλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας είχε τεθεί σε αναστολή και τον Οκτώβριο, όπως είναι για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, πολιτισμό. Υπενθυμίζεται πως όσοι μπουν σε αναστολή για 30 ημέρες, δηλαδή από 1η έως 30 Νοεμβρίου, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Η «Συν-Εργασία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναστολή θα μπορούν να τεθούν και οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», όπως επίσης και όσοι έχουν προσληφθεί με το νέο πρόγραμμα εξάμηνης επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ωστόσο, και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει στον εργαζόμενο τον μισθό και να καλύψει τις εισφορές που αναλογούν στις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες εργάστηκε. Αντιθέτως, από τη στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία μια επιχείρησης με κρατική εντολή ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν, αυτές είναι άκυρες. Ειδικά για τις πληττόμενες ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για έναν μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα