Μεικτή υποδοχή από τις αγορές της είδησης για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 20:56
UPD:21:03
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για αποτελεσματικό κατά 90% εμβόλιο κατά του Covid-19 έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια. 

Ετσι η αγορά ομολόγων μετά την είδηση διόρθωσε, καθώς νωρίτερα, οι αποδόσεις είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ με την απόδοση μάλιστα του 5ετούς ομολόγου για πρώτη φορά να γίνεται αρνητική.

Οι τιμές και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά σήμερα ακολούθησαν την κίνηση του παιδικού παιγνιδιού «γιο -γιο».

   Τόσο τα ελληνικά όσο και τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης σε νέο ιστορικό ρεκόρ, υπό την ψυχολογική πίεση που έχει προκαλέσει η έξαρση της πανδημίας, γεγονός που στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλείς τοποθετήσεις. Παράλληλα οι εντεινόμενες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε έως το 0,73%, ενώ η απόδοση του 5ετούς για πρώτη φορά στην ιστορία του υποχώρησε κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -0,017%.

Αλλαγή κλίματος

Ωστόσο το κλίμα άλλαξε νωρίς το απόγευμα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για τα θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/Biontech. Η είδηση αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών καθώς δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για μία γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του περιορισμού των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκαλεί. Τα νέα τα υποδέχθηκαν θετικά οι χρηματιστηριακές αγορές, όμως οι τιμές των ομολόγων -στις οποίες καταφεύγουν συνήθως οι επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας- πιέστηκαν. Έτσι νωρίς το απόγευμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,867% και του 5ετούς στο 0,090%.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 324 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,73% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο -0,544%, ενώ προηγουμένως ήταν μειωμένη κατά 2 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις άλλων ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις των τίτλων της περιφέρειας αυξήθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ που σημείωναν προηγουμένως.

Πριν από την ανακοίνωση της Pfizer, οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις αξιολογήσεις του οίκου Moody's για το αξιόχρεό τους, και η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενίσχυσε το κλίμα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,572% μετά την επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον Moody's στη βαθμίδα Baa3, αλλά στις 14.30 (ώρα Ελλάδας) σημείωνε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,644%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 0,747% μετά την αναβάθμιση την Παρασκευή του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη B1, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στο 0,796%, κατά 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα (σε σχέση με την Παρασκευή).

Το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το απόγευμα υποχωρούσε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την άνοδο που κατέγραψε το πρωί, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1813 δολ., από 1,1881 δολ. που άνοιξε η αγορά.
 
Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η ανακοίνωση της Pfizer αιφνιδίασε τους επενδυτές, οι οποίοι εκτόξευσαν τις τιμές των μετοχών. Οι αγορές δεν ανέμεναν σύντομα κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο.
Άλμα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ - σήμερα μετά την ανακοίνωση ενός εμβολίου «με αποτελεσματικότητα 90%» απέναντι στην Covid-19, μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη από όλο τον κόσμο και τις αγορές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων Pfizer και Biontech ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά της Covid-19 είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εκτοξεύθηκαν, καταγράφοντας πρόσκαιρα άλμα άνω του 5% στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο. Το Λονδίνο κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 3,29%.

Καταποντίστηκε η μετοχή της Zoom

Η προοπτική ενός εμβολίου για την Covid-19 μπορεί να έδωσε ελπίδες σε όλον τον κόσμο και να εκτόξευσε τα ύψη τις μετοχές, όμως το μήνυμα για την πλατφόρμα Zoom ήταν μάλλον δυσοίωνο: η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας των επικοινωνιών βυθίζεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η πλατφόρμα, που από την αρχή της πανδημίας επιτρέπει σε εκατομμύρια εργαζόμενους, μαθητές, συγγενείς και φίλους να επικοινωνούν μέσω βιντεοδιασκέψεων, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 13,15% στη Γουόλ Στριτ, στα 435,1 δολάρια. Η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σχετικά σύντομα, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σταδιακά στα γραφεία τους, οι μαθητές στο σχολείο και θα περιοριστεί η χρήση της πλατφόρμας Zoom για τις συσκέψεις και τη διδασκαλία.

«Βιντεοδιάσκεψη» αλλά για «ζουμοσύσκεψη»

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και μήνες σε όλον τον κόσμο αύξησαν κατακόρυφα τη χρήση αυτής της πλατφόρμας. Σε σημείο που πολλοί δεν μιλούν πια για «βιντεοδιάσκεψη» αλλά για «ζουμοσύσκεψη». Η τιμή της μετοχής της επταπλασιάστηκε από τις αρχές του έτους και η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, που ανερχόταν στα 13,4 δισεκ. δολάρια στις 2 Ιανουαρίου, σήμερα ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

«Η Zoom μπήκε στο Χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 2019, με τη μετοχή της στα 38 δολάρια, και έφτασε μέχρι και τα 600», υπενθύμισε ο Τομ Κάχιλ, της Ventura Wealth Management, σημειώνοντας ότι «αυτή η αύξηση δεν ήταν βιώσιμη». Πολλά επιχειρηματικά ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας και μία από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από αυτήν την κρίση ήταν η Zoom: συνεντεύξεις Τύπου κυβερνητικών αρχών, επιχειρηματικές συναντήσεις, δικαστικές ακροάσεις γίνονταν τις περισσότερες φορές μέσω της Zoom όλους αυτούς τους μήνες.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα