Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής στη «μάχη» κατά της φτώχειας

Ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2007 14:53
UPD:15:27

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου παρουσίασε αμέσως μετά σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος αμέσως μετά το τέλος της Κυβερνητικής δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής.

Η ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής θα χρηματοδοτεί προγράμματα για την εισοδηματική ενίσχυση των συμπολιτών μας, που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και τόνισε ότι στοχεύει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους.

Ερωτηθείς κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου αν το μέτρο αυτό συνιστά προεκλογική παροχή, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει την δημοσιονομική προσαρμογή και έχει εμπεδώσει την δημοσιονομική πειθαρχία, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στην δημοσιονομική πειθαρχία, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2010. Αυτό, όμως, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, «δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής» και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Παροχές έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που βρίσκονταν σε κατάσταση αδυναμίας»,

Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες

Το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ) θα χρηματοδοτεί, με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, ολοκληρωμένα προγράμματα που θα παρέχουν στοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση σε όσους πολίτες έχουν πραγματικά ανάγκη, σε όσους δηλαδή βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (5.649,78 ευρώ ανά άτομο ετησίως για τα εισοδήματα του 2004 και 11.864 ευρώ για τετραμελή οικογένεια).

500 εκατ.€ το 2008 - 2 δισ.€ το 2010 η χρηματοδότηση του Ταμείου

Στόχος των δράσεων που θα χρηματοδοτεί το Ταμείο είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού της φτώχειας μέσα στην επόμενη 5ετία, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Για να μπορέσει να εκπληρώσει τους σκοπούς του, το Ταμείο θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια σταδιακά, με ποσό που ξεκινά από 500 εκατ. ευρώ το 2008 θα φθάσει ετησίως τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ το 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των φτωχών με 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο».

Όπως διευκρίνισε ο κ.Αλογοσκούφης, το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους θα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, τα οποία όπως ειπε, θα ποικίλλουν ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα. Τα προγράμματα θα υποβάλλονται από τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας.

Aναφερομένος στην αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σχεδόν ισοδύναμες με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο (26% έναντι 27,6%), μόλις το 13% των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (19,6%) -δηλαδή κάτω από το 60% του διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος- καταφέρνει να υπερβεί το όριο αυτό μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, έναντι 38,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα -τόνισε- αντανακλάται στο ποσοστό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το οποίο παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια περίπου στο 20%.

Βασική αιτία της χαμηλής αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές δεν είναι στοχευμένες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας το ν/σ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Αλογοσκούφης γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και θα κατατεθεί στη Βουλή όταν κρίνει η κυβέρνηση, όπως είπε.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι εντός των ορίων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Ό,τι γίνεται είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού ... η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται πάραλληλα με τις κοινωνικές δαπάνες», σημείωσε.΄

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση στην Κυβερνητική για το θέμα της κατώτατης εθνικής σύνταξης, διευκρινίζοντας ότι τα δύο θέματα -ΕΤΑΚΣ και κατώτατη εθνική σύνταξη- δεν συνδέονται.

Σημαντική κατάκτηση για το κοινωνικό κράτος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τη σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής επιτροπής υλοποιείται μία προγραμματική δέσμευση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας επεσήμανε την εξαιρετική σημασία της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής για την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

Μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Μαγγίνας, εκταμιεύονταν σημαντικοί πόροι που δεν είχαν ανάλογη αποτελεσματικότητα. Τώρα, είπε, οι πόροι θα αφορούν στοχευμένες δράσεις και θα υπάρξει αρμονία ανάμεσα στους πόρους και στην αποτελεσματικότητά τους.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Απασχόλησης υποστήριξε ότι τίποτε από ό,τι αποφασίζεται δεν αποτελεί προεκλογική παροχή, αλλά συνιστά υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, ο Βασίλης Μαγγίνας απάντησε ότι ισχύουν για το θέμα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους ήταν το σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα