Talk of the market: Το αποτύπωμα της απροσδόκητης αναβάθμισης από την Moody’s 

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 12:02

Η δραματική αύξηση των θανάτων από Covid-19, οι πιέσεις που δέχεται το ΕΣΥ και το αποτύπωμα του νέου γενικευμένου lockdown στην οικονομία θολώνουν το τοπίο στις καλές ειδήσεις, όπως π.χ. το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ή η θετική έκπληξη που επιφύλασσε για την Ελλάδα η Moody’s. Η αναβάθμιση σε Βa3 του ελληνικού αξιόχρεου, από B1 προηγουμένως, με σταθερό outlook επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αποδίδει, παρά τις προκλήσεις. 

Μένει ωστόσο αυτό να αποτυπωθεί στην αγορά που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις του νέου lockdown, το οποίο συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο κρίσης ρευστότητας σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας. Ως απάντηση στις ανάγκες των επιχειρήσεων η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων μέτρων, διαθέτει 1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας για δάνεια που θα κατευθυνθούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών. 

Υπό τις νέες συνθήκες ανοίγει πάλι το θέμα των κινδύνων για δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων - εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ της αρχικής εκτίμησης - και των διευκολύνσεων με θέσπιση περιόδου χάριτος για δανειολήπτες που πλήττονται από τα μέτρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

Στο Χρηματιστήριο, είναι ζητούμενο πώς θα επιδράσουν μεσοπρόθεσμα όλα τα παραπάνω. Προς το παρόν ένα άλμα στο άνοιγμα φέρνει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες, σε συνέχεια μιας εβδομάδας ανόδου 3,27%, αν και με περιορισμένες συναλλαγές 39 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο έναντι 62 εκατ. ευρώ της εβδομάδας που προηγήθηκε. Οι αναλυτές συνδέουν την θετική εκκίνηση της χρηματιστηριακής εβδομάδας με την απροσδόκητη αναβάθμιση της βαθμολογίας της Ελλάδας από την Moody’s την Παρασκευή αλλά και την ευφορία από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με την επικράτηση Μπάιντεν. 

Τον τόνο στην χρηματιστηριακή εβδομάδα πάντως αναμένεται να δώσουν μια σειρά από εξελίξεις όπως η αναθεώρηση των δεικτών του οίκου MSCI που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, οι αποφάσεις του SSM σχετικά με την πληρωμή του κουπονιού των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τον OTE και τον Τιτάνα να παίρνουν σκυτάλη την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τις δρομολογούμενες αλλαγές του MSCI στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του δείκτη, σημειώνεται ότι θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου. Σήμερα στον δείκτη MSCI Greece συμμετέχουν οι μετοχές του ΟΤΕ, με στάθμιση 45,40%, του ΟΠΑΠ με 23,52%, της Jumbo με 22,09% και της Motor Oil με 8,99%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία θα διαγραφεί ενώ θα εισαχθεί η Μυτιληναίος αλλά μένει να επιβεβαιωθούν αύριο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. 

Ο ΟΤΕ συμφώνησε για την πώληση του 54% που κατέχει στην Telekom Romania Communications S.A. στη Ρουμανία (σταθερή τηλεφωνία) στην Orange Ρουμανίας. Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε 497 εκατ. ευρώ και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.

Θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ το 2020 οι εκταμιεύσεις της Εθνικής Τράπεζας σε μεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, στο Thessaloniki Summit 2020. Ο προγραμματισμός της τράπεζας προβλέπει επιπλέον χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ συνολικά για τη μεταποίηση τα επόμενα τρία χρόνια. 

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και Play για 3 εβδομάδες ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, σε συνέχεια των μέτρων που έθεσε σε ισχύ από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, αναστέλλεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων του ιπποδρόμου στο Markopoulo ενώ σταματά και η διανομή των προϊόντων της Ελληνικά Λαχεία (Σκρατς & Λαχεία) από πλανόδιους πωλητές. Κατά τη διάρκεια του lockdown συνεχίζεται η λειτουργία των online δραστηριοτήτων της εταιρείας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα