Ράλι τετραετίας η Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος και η Wall Street
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2007 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ των δύο τελευταίων εβδομάδων τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ισχυρότερο ημερήσιο ράλι σε μία τετραετία, ενώ σε θετικό έδαφος κατάφερε να κινηθεί και η Wall Street, με το δείκτη Nasdaq να κερδίζει ενδοσυνεδριακά πάνω από 2 εκατοστιαίες μονάδες και την κερδοφορία της Cisco να καθοδηγεί τα τεχνολογικά κέρδη.

Ο απόηχος της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και οι εκτιμήσεις της ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι αρκετά ισχυρή για να αντεπεξέλθει στην κρίση που μαστίζει την αγορά στεγαστικών δανείων προσέφερε ανακούφιση στις αγορές.

Στήριγμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές έδωσαν οι ισχυρές εταιρικές κερδοφορίες από ομίλους του χρηματοπιστωτικού τομέα και η ανακούφιση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρεί αρκετή οικονομική ανάπτυξη ώστε να εστιάσει στον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής οι 28 από τις 37 εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 50 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο ή το πρώτο εξάμηνο εξέπληξαν θετικά με τις επιδόσεις τους.

Η ING Groep NV, η μεγαλύτερη ολλανδική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και η Adidas, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών παγκοσμίως, κινήθηκαν εμφανώς ανοδικά, καθώς τα κέρδη αμφοτέρων υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, η ζυθοποιία Carlsberg αποκόμισε σημαντικά κέρδη, καθώς αναθεώρησε θετικά την εκτίμησή της για τα κέρδη στο σύνολο του έτους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,35%, στις 6.393,90 μονάδες, ο Cac 40 στο Παρίσι, στις 5.749,29 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,29%, και στη Φραγκφούρτη ο Dax στις 7.605,94 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,23%.

Κερδοφόρες ήταν οι συνεδριάσεις και για τους κλάδους τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Η STMicroelectronics, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών της Ευρώπης, και η Nokia, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, αποκόμισαν κέρδη, καθώς ανακοίνωσαν επέκταση της συνεργασίας τους προκειμένου να αναπτύξουν ημιαγωγούς για τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε πάνω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά σε μία εβδομάδα με κέρδη 0,64%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα