Σε δημόσια διαβούλευση η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό

Στόχος η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2007 12:43

Την έκθεση για το «Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020 - Μέρος Ι» παρέδωσε σήμερα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας . Η έκθεση παρεδόθη από τον υπουργό και στην πρόεδρο της Βουλής ¶ννα Μπενάκη-Ψαρούδα και παρέδωσε και σε εκείνη την έκθεση.

Όπως είπε ο υπουργός, η κατάρτιση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας αποσκοπεί:

- στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού,

- στην προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής πολιτικής και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας,

- στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, με στόχο την εξοικονόμηση και τη μείωση του κόστους ενέργειας για το σύνολο των χρηστών και των καταναλωτών, και

- στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά στο Πρώτο Μέρος της Έκθεσης:

α)Καταγράφεται η σημερινή κατάσταση του τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αγορές του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

β)Παρέχεται σύντομη επισκόπηση των διεθνών τάσεων του τομέα ενέργειας και γίνεται αναφορά στα μέτρα και στις πολιτικές κατευθύνσεις και που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των συμπερασμάτων της Εαρινής Συνόδου του Μαρτίου 2007 και του σχετικού «πακέτου» για την νέα ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

γ)Περιέχονται μια σειρά από Σενάρια σχετικώς με την πιθανή εξέλιξη του ενεργειακού ισοζυγίου της Χώρας, έως και το 2020.

Το Δεύτερο Μέρος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης με μέτρα και πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την πολιτεία για τον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ.Σιούφας, το δεύτερο μέρος της Έκθεσης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των συναρμόδιων υπουργείων, των πολιτικών παρατάξεων, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων καθώς και των καταναλωτικών οργανώσεων και θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007.

«Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ.), Ραφαήλ Μωυσή, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το ΚΑΠΕ, η χώρα αποκτά μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που εκτός του στόχου της διασφάλισης του συνεχούς και απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού με ορίζοντα έως το 2020, θα συμβάλλει στην προώθηση νέων πολιτικών σε μια σειρά από τομείς της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο υπουργός.

Η πρώτη Έκθεση συντάχθηκε με τη συνεργασία του μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης, της ΡΑΕ και του ΚΑΠΕ δεδομένου ότι, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης του Σ.Ε.Ε.Σ. με το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό. Η επόμενη Έκθεση θα καταρτιστεί από το Σ.Ε.Ε.Σ. και θα υποβληθεί από τον υπουργο Ανάπτυξης στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι την 31η Μαρτίου 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα