Market Beat: Το κλίμα διεθνώς επιβαρύνεται, πτώση στα futures της Wall Street, η νευρικότητα μεγαλώνει

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 09:15
UPD:09:28

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από τέσσερις ανοδικές συνόδους στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου τα ως τώρα κέρδη είναι πιθανά “μικρά” στην περίπτωση που επανεμφανιστούν οι επίμονες πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη. Ειδικά αν συνδυαστούν με αύξηση της νευρικότητας που θα προκαλέσει το αρνητικό πρόσημο στα futures των δεικτών των ΗΠΑ που έχουν άμεση επαφή με τα τεκταινόμενα εκεί.

Επιμένουμε στην άποψη της αγοραίας συναίνεσης για την αγορά αυτή την εποχή: Από την ώρα που ο ΔΤΡ πέρασε κάτω από τις 265 μονάδες η τάση του σταθεροποιήθηκε σε καθοδική. Σταμάτησε στις 30 Οκτωβρίου στις 221,87 μονάδες. Στη σύνοδο της Τετάρτης στα πλαίσια μιας αντίδρασης από τα νέα χαμηλά βίου του δείκτη, έφθασε ως τις 256 και έκλεισε στις 250,5 μονάδες. Αν δεν καταφέρει η αγορά να περάσει τον ΔΤΡ τις 265 μονάδες η κάθε προσδοκία για άνοδο του ΓΔ μπορεί να ανατραπεί. Το χαμηλό της εβδομάδας είναι οι 232,92 μονάδες από τη Δευτέρα. Έχει σημασία λοιπόν η δυναμική για τις τράπεζες του 25άρη και για αυτό η κίνησή τους προκαλεί τις αυξομειώσεις στη διάθεση για ρίσκο και στα υπόλοιπα blue chip. Χθες το χαμηλό ήταν στις 237,89 μονάδες και το κλείσιμο έγινε δέκα ψηλότερα, με αποτέλεσμα και ο ΓΔ να απέχει από το κατώτερό του χθες 14 μονάδες!

Τρομοκράτησε η ανακοίνωση του επερχόμενου lockdown πολίτες και επενδυτές, γιατί μάλλον δεν την ανέμεναν τόσο γρήγορα. Ωστόσο η τάση φυγής από το ρίσκο στο ξεκίνημα των συναλλαγών με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη έδειξε πανικό που είχε ωστόσο πολύ μικρή διάρκεια. Όταν ο ΔΤΡ από τις 250,5 μονάδες που έκλεισε την Τετάρτη έχανε στο τρίτο λεπτό -5% είναι βέβαιο πως η κίνηση αυτή προέκυψε από την απογοήτευση μιας απλής λογικής διεργασίας. Η οικονομία της χώρας δεν είχε προλάβει να ορθοποδήσει με σταθερότητα από το βάλτο των μνημονίων που διάλυσε τον κοινωνικό ιστό και άλλαξε την καταναλωτική ισχύ των πολιτών και την χτυπά άγρια η πανδημία. Της στέρησε τη δύναμη του τουριστικού της προϊόντος και τώρα περιορίζεται η δραστηριότητα τις μέρες που αυτή στο εσωτερικό κορυφώνεται.

Άρα οι καταθέσεις θα μειωθούν τα ανεξόφλητα χρέη θα αυξηθούν οι ισολογισμοί των Τραπεζών δεν θα παρουσιάσουν την βελτίωση που προέβλεπαν οι αναλυτές στο τέλος του πρώτου εξάμηνου. Έτσι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ενώ η ΠΕΙΡ άλλαξε πρόσημα και κατέληξε με κέρδη. Θα λέγαμε πως οι τιμές σε αυτές χθες λειτούργησαν όπως τα παιδιά στη θάλασσα που πιέζουν μια μπάλα κάτω από το νερό βαθιά και όταν την αφήνουν αναδύεται πάνω από την επιφάνεια. Η τρομοκρατική εικόνα στο πρώτο δίωρο θα λέγαμε επέδρασε αρνητικά στους επενδυτές που ασχολούνται με μετοχές εκτός των FTSE25 & FTSEM και μάλιστα σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό δεν επανήλθε στο δεύτερο μέρος αγοραστικό ενδιαφέρον που θα μάζευε τις αρχικές απώλειες στο βαθμό που συνέβη στα blue chip.

Από τις πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών την Πέμπτη γίνεται σαφές ότι το γενικευμένο lockdown αναμενόταν να λειτουργήσει υπέρ της δημιουργίας πιέσεων στις Τραπεζικές μετοχές και όπως συνηθίζεται στην Αθηναϊκή αγορά, όταν αυτές είναι μεγάλες, ο αρνητισμός απλώνεται στην πλειονότητα των blue chip.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον Λευκό Οίκο μετά τις νίκες στις πολιτείες Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν, καθώς πλέον του λείπουν μόλις έξι ψήφοι από τον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί με αλλεπάλληλα tweets να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία. Οι αναλυτές όμως θεωρούν καλό το δεδομένο πως το Κογκρέσο παρέμεινε όπως ήταν δηλαδή με διαφορετικό κόμμα να ελέγχει τη Γερουσία και άλλο τη Βουλή των Αντιπροσώπων με θετικό για αυτούς αποτέλεσμα, να μην υπάρχει πιθανότητα για μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,95% ή 542,52 μονάδες, στις 28.390,18, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,95% στις 3.510,45 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,59% στις 11.890,93 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc. (+5,4%), Caterpillar (+5,2%) και JP Morgan (+4,2%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο η μετοχή της UnitedHealth (-0,7%).

Η Fed δεσμεύτηκε να διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική, προειδοποιώντας ότι η πανδημία δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για την οικονομία, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, κατέγραψε οριακή πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,9% στα 38,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 2,9% στα 1.950 δολάρια η ουγκιά.

Το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι του ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 0,77%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μια ημέρα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και ενώ παραμένει άγνωστο το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά από την έναρξη ως το πέρας της συνόδου.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι το 2021 θα ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η ανάκαμψη θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμενόταν, λόγω του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού. Το Reuters μεταδίδει ότι η Κομισιόν μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 4,2% από 6,1% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει 3,0% ανάπτυξη το 2022, μετά από ύφεση -7,8% φέτος. Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, διατήρησε στο 0,1% τα επιτόκια παρά τις προβλέψεις για αρνητικά επιτόκια.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη για το 2020 ανακοίνωσε η Societe Generale το γ’ τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 862 εκατ. ευρώ, έναντι 854 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Έτσι, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,05% στις 367,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,39% στις 5.906,18 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,98% στις 12.568,09 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι εμφάνισε κέρδη +1,24% στις 4.983,99 μονάδες. Ο Ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε +2,10% με τον Ιταλικό FTSE ΜΙΒ στο +1,93%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ είχε πορεία υψηλότερα+ 0,7% σε σχέση με το δολάριο.

ΧΑ

Βασανιστικά στο και πέντε, ο πέμπτος κρίκος +0,33% στην ανοδική αλυσίδα

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, με λιγοστές εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, και με ανοδική δυναμική στο αρνητικό πεδίο, η αγορά απόκτησε στο φινάλε θετικό πρόσημο μεταβολής. Η αγορά μετά τις 11:06 απόκτησε μόνιμα ανοδική πορεία με αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Μετά από άνοιγμα στις 583,56 με πτωτικό χάσμα (4,68 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (588,24), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο μόνιμα ως τις 17:00. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου είχε μικρή διάρκεια, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 576,11, από 581,22 μονάδες την Τετάρτη, στις 10:34. Αλλά μακράς διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού είχε διάρκεια 7 ώρες παρά 10 λεπτά αφού στις 17:12 ο μέσος όρος έφθασε στις 590,16 από 590,22 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ εμφάνισε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 583,5 και 585,5 μονάδες, από τις 13:02 ως τις 15:02. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 588,04 και με τις δημοπρασίες ενισχύθηκε 2,14 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση θέσεων στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε πτώση ως -5% τον ΔΤΡ, με καμία εναλλαγή πρόσημου.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ προσέφερε ανοδική δυναμική στην πλάγια κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 585 μονάδες από τις 15:53, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα ψηλότερα. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ, το περιγράψαμε πιο πάνω. Διακρίναμε προσπάθεια διαρκείας για μείωση των απωλειών στις Τραπεζικές. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη πάνω από τις 248,8 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά ψηλότερα από τις 247,2 από 250,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι πέρασαν στην πρώτη ώρα, μετά από ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, σε υπολογίσιμα κέρδη. Η ζήτηση εμφανίστηκε σταθερή διαρκώς, οδήγησε τους περισσότερους σε μεγάλες θετικές μεταβολές που διευρύνθηκαν μετά τις 16:00. Τελικά οι κινήσεις μετά το πεντάωρο, αποδίδονται στα futures της Wall Street και στο γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε σαφώς ανοδική κίνηση στην Νέα Υόρκη, με τον Dow στην πρώτη ώρα με κέρδη πάνω από +2%. Συνεπώς, είχαμε ανοδικής κατεύθυνσης τάση στην ΕΕ, με κίνηση σχήματος κεραυνού και ενιαία ως προς τη μεταβλητότητα στάση διεθνώς από την ώρα που ξεκίνησαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια.

Στην Αθήνα είχαμε, αυτή τη φορά, μερικό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική με δυσάρεστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με απώλειες της τάξης του -1,5% μετά την πρώτη ώρα, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος σε -0,1%, και έφερε στο φινάλε το +0,33%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 14,05 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 11 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 41,874 από 41,711 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους πάνω από +1,5%, εκτός των Τραπεζών, οι ΣΑΡ +4,41%, ΟΤΕ +2,42%, ΔΕΗ +2,01%, και ΕΥΔΑΠ +1,96%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου εκτός των Τραπεζών, με πτώση από -1,0% και πάνω, ώθησαν ΦΡΛΚ -2,90%, ΜΠΕΛΑ -1,64%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,35%, και ΕΛΠΕ -1,08%.

Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 1,364 από 2,070 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΠΕΛΑ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,827% από 0,851% την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,28%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,31% από -0,98%, την ΕΤΕ στο -2,64% από +2,71%, ΕΥΡΩΒ στο -1,29% από +2,28% και την ΠΕΙΡ στο +2,91% από +4,94%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,42% από +0,57%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 12) έναντι των καθοδικών (14 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,33% οδηγήθηκε στις 590,16 από 588,24 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1387,50 από 1386,03 με άνοδο +0,11%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,740 από 32,050 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,364 από 2,070 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 34 από 57, των καθοδικών 53 από 41 και οι αμετάβλητες ήταν 26 από 15.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η δραστηριότητα στα options του 25άρη υπογραμμίζει την αλλαγή των προσδοκιών

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, και μόνο μετά τις 17:12, σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 11,81 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 1,47 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1351,56 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:34. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1387,50 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1380,82. Το κλείσιμο στις 1387,50 από 1386,03 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,857 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 976 συμβόλαια με ανώτερο τις 1385,00 μονάδες, κατώτερο τις 1347,00 και τελευταίες πράξεις στις 1385,00 από 1383,75 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 3831 από 3754. Επίσης διακινήθηκαν 109 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1385,00 μονάδες, κατώτερο τις 1353,00 και τελευταίες πράξεις στις 1385,00 από 1376,75 μονάδες την Τετάρτη τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 181 από 155.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν υψηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης στις 1350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1325 και τις 1400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 123 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1300 ως τις 1425 μονάδες σποραδικά. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1325 και τις 1400 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 100.000 συμβόλαια για ΜΙΓ, στα 45.000 για ΟΠΑΠ, στα 11.000 για ΜΥΤΙΛ, στα 5000 για ΠΕΙΡ, στα 1000 για ΜΠΕΛΑ, στα 78 για ΕΥΔΑΠ και στα 27 για ΕΕΕ.

Από τις πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών γίνεται σαφές ότι το γενικευμένο lockdown αναμενόταν να λειτουργήσει υπέρ της δημιουργίας πιέσεων στις Τραπεζικές μετοχές και όπως συνηθίζεται στην Αθηναϊκή αγορά όταν αυτές είναι μεγάλες ο αρνητισμός απλώνεται στην πλειονότητα των blue chip. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, διαμόρφωσε προϋποθέσεις του ΓΔ με στόχο τις 600 μονάδες, σενάριο που ευνοείται από το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών. Ωστόσο, το γενικευμένου χαρακτήρα lockdown, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα επισφραγίσει την επιδείνωση της οικονομικής δυσπραγίας στην Οικονομία και δύσκολα θα αφήσει αλώβητο το Χρηματιστήριο”.

Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ειδοποίησε: “Το νέο lockdown θα δημιουργήσει ισχυρές πιέσεις στις Τράπεζες, αλλά και σε κυκλικές Εταιρείες. Είμαστε αγοραστές σε Εισηγμένες που δεν επηρεάζονται τόσο από την πανδημία και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΤΕ). Πρώτο σημείο στήριξης οι 550 μονάδες και δεύτερο οι 500. Τα βλέμματα των Επενδυτών είναι επικεντρωμένα σήμερα στις συνεδριάσεις της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας”.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε λακωνικά: “Για σήμερα, στο ‘ζύγι’ μπήκε το lockdown της Χώρας, με την πιθανή επικράτηση του Μπάιντεν στις ΗΠΑ, γεγονός που μας ευνοεί περισσότερο στο γεωπολιτικό μέτωπο”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η μείωση των ανησυχιών από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, οδήγησε τις Αγορές σε εντυπωσιακή αντίδραση, παρά το πολωμένο κλίμα και το γεγονός ότι 2 ημέρες μετά δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μάλλον θα αργήσει, αν αρχίσουν οι δικαστικές αμφισβητήσεις του σε κρίσιμες Πολιτείες.

Έτσι η εξελισσόμενη ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε Παγκόσμιο επίπεδο, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται ανά την Υφήλιο, προς το παρόν, υποεκτιμούνται.

Οι νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, που ετοιμάζει η ΕΚΤ, αντιλαμβανόμενη την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, λειτουργούν υποβοηθητικά για τις Ομολογιακές και Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον.

Το σημερινό νέο lockdown της αδύναμης Ελληνικής Οικονομίας, παρά την αναγκαιότητα του, θα εντείνει τα ήδη σημαντικά προβλήματά της τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Τα πυροσβεστικά μέτρα 3,3 δισ. ευρώ ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν, εκτιμούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών που καλλιεργούνται, ανεβάζοντας και άλλο τον “λογαριασμό”, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δημόσιο χρέος και τον Κρατικό προϋπολογισμό…

Παρά ταύτα η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP), συνεχίζει να κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το Déjà vu ενός γενικού lockDown, προς το παρόν, δεν δημιούργησε σημαντικές πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τα εκτιμώμενα νέα προβλήματα που θα δημιουργήσει στον Τραπεζικό κλάδο και σε αρκετές Εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα. Ο ένας μήνας (μόνο) καθολικού παγώματος της Οικονομίας, φαντάζει αισιόδοξος στόχος με τα σημερινά δεδομένα…

Έτσι η τεχνική προσέγγιση των 585 - 590 μονάδων στον ΓΔ, συνεχίζει να λειτουργεί ως έγκυρη αντίσταση και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει στον επόμενο στόχο των 615 - 620 μονάδων. Όσο παραμένουμε χαμηλότερα των ανωτέρων επιπέδων, υφίσταται η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με 2η γραμμή αμύνης την ζώνη των 520 - 510 μονάδων.

Συμπερασματικά, παρά την 2ημερη υποχώρηση της μεταβλητότητας, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει, όσο ο Covid-19 επανακάμπτει ταχέως και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της Αγοράς, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια.

Η υπομονή και η διακράτηση ρευστότητας, θεωρούνται βασικά στοιχεία της επενδυτικής μας στρατηγικής, όσο οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναμένοντας μια νέα εκδήλωση πανικού”.

Σήμερα

Μεικτή εικόνα των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία σήμερα Παρασκευή 6/11 με τις αγορές κινέζικων μετοχών να κινούνται νευρικά αλλά καθοδικά. Αντίθετα κέρδη σημαντικά εμφανίζει ο ΝΙΚΚΕΙ . Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,01% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +0,22% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 602,8 μονάδων από τον Φεβρουάριο του 2018. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά +0,5% στην κορυφή εννέα μηνών και στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +0,91% και η Νότια Κορέα σημείωνε αρχικά άνοδο στο πρώτο μέρος αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,10%.

Τα blue chip της Κίνας σημείωσαν απώλειες -0,3%, με διατήρηση στην αβεβαιότητα για τον ένοικο που θα φιλοξενεί ο Λευκός Οίκος και στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,11%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 υποχωρούσαν -0,58%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα