Ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς εταιρείες για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2007 18:14

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου έχουν εκδηλώσει μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι οκτώ μεγάλες εταιρείες έχουν υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ενδιαφέρον τους. Ανέφερε επίσης ότι άλλες έξι εταιρείες έχουν αγοράσει την έκθεση αξιολόγησης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ακριβής αριθμός των εταιρειών, που θα ενδιαφερθούν για έρευνες, θα είναι γνωστός στις 16 Αυγούστου, ημέρα που έχει καθοριστεί για την υποβολή των αιτήσεων.

Αναφερόμενος στο διαδικαστικό μέρος, εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα υποβάλει την έκθεσή της στον Υπουργό Εμπορίου και αυτός, με τη σειρά του, θα την μεταφέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι το αρμόδιο Σώμα για να εγκρίνει τις άδειες έρευνας, που θα δοθούν, όπως εκτιμάται, πριν το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, ο Κινέζος πρέσβης, Τσίαο Για Λι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Μιχαηλίδη, ανέφερε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για τις έρευνες, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι, εάν όντως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναμένει τη διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για να προχωρήσει στην ανόρυξη αυτού του σπάνιου και πολύτιμου προϊόντος για όλο τον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα