Κίνα: Μέσος στόχος ανάπτυξης 5% για την επόμενη 5ετία

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 09:39
UPD:09:41
REUTERS/TINGSHU WANG

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας είναι κοντά να καθορίσουν έναν μέσο ετήσιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης περί του 5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, στο χαμηλότερο εύρος των παγκόσμιων κινδύνων που θεωρούνταν προηγουμένως ότι θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Το Πεκίνο επιδιώκει να θέσει έναν πιο ευέλικτο στόχο ανάπτυξης για το 14ο πενταετές σχέδιο αντιστάθμισης έναντι των εξωτερικών κινδύνων που προέρχονται από την πανδημία και τις ρήξεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν στις εσωτερικές συζητήσεις μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας της Κίνας την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταρτίζει λεπτομερείς στόχους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδίου, λαμβάνοντας τις οδηγίες από τους κορυφαίους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ανέφεραν.

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο για το πενταετές σχέδιο και τους βασικούς στόχους της Κίνας, τα επόμενα 15 χρόνια. Περιλαμβάνουν έναν στόχο να γίνει η Κίνα μία χώρα «υψηλού εισοδήματος» έως το 2025 και ένα «μέτρια ανεπτυγμένο» κράτος έως το 2035, το οποίο συνεπάγεται κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 20.000 δολαρίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει ως χώρες «υψηλού εισοδήματος» εκείνες με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα άνω των 12.535 δολαρίων. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας έφτασε τα 10.410 δολάρια το 2019, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Τέτοιοι στόχοι πρέπει να εκφράζονται σε αριθμούς. Χρειαζόμαστε ακόμη έναν βασικό δείκτη για την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 14ου πενταετούς προγράμματος», ανέφερε η μία πηγή.

«Θα έχουμε στόχο για το ΑΕΠ που  θα μπορούσε να είναι περίπου 5%».

Οι κυβερνητικές δεξαμενές σκέψεις και οι οικονομολόγοι έχουν προηγουμένως διατυπώσει συστάσεις για μέσους ετήσιους στόχους ανάπτυξης του ΑΕΠ από 5% έως 6%, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Νιγκ Τζίζε, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το γραφείο προϋπολογισμού θα θέσει λεπτομερείς οικονομικούς στόχους για το διάστημα 2021/25, σύμφωνα με τις συστάσεις των ηγετών.

Οι στόχοι αναμένεται να ανακοινωθούν όταν το πενταετές σχέδιο εγκριθεί στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις αρχές του 2021.

Οι οικονομολόγοι της Nomura δήλωσαν ότι η Κίνα θα χρειαστεί να αυξήσει το πραγματικό της ΑΕΠ κατά περίπου 3,9% ετησίως το διάστημα 2021/25 για να φτάσει το όριο «υψηλού εισοδήματος» έως το 2025 και να διατηρήσει τουλάχιστον 4,7% ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το διάστημα 2021/35, για να διπλασιάσει το πραγματικό ΑΕΠ έως το 2035.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα