Διευκολύνσεις για την παραγωγή και διάθεση αλκοολούχων ποτών

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007 12:53

Απόφαση για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών προς τρίτες χώρες και την απλοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και διακίνησής τους, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, με την οποία επέρχονται βελτιωτικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του ισχύοντος καθεστώτος (Α.Υ.Ο.Ο 3010878/1396/0029/2003 «Παραγωγή και διάθεση αλκοολούχων ποτών»).

Με τη νέα υπουργική Απόφαση γίνονται οι εξής τροποποιήσεις:

α) Διευκρινίζονται και αποσαφηνίζονται ορισμένες πρακτικές (αρωματισμός και γλύκανση), που γενικά εφαρμόζονται κατά την παρασκευή των αλκοολούχων ποτών (άρθρο 1 παρ.1,2,3, εδ. α’ και β’).

β) Δίδεται η δυνατότητα χρήσης των παραδοσιακών ενδείξεων «τσικουδιά» και «τσίπουρο», αντί της γενικής επωνυμίας «απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής» (άρθρο 1 παρ.3 εδ. γ’ και παρ.6 εδ. γ’).

γ) Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης περιεκτών με τιμές ονομαστικών όγκων, κατά παρέκκλιση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και η δυνατότητα αναγραφής επιπρόσθετων ενδείξεων και όρων στην επισήμανση, μόνο για τις περιπτώσεις εξαγωγών σε τρίτες χώρες, αρκεί αυτές οι παρεκκλίσεις να προβλέπονται από τη νομοθεσία των συγκεκριμένων τρίτων χωρών [άρθρο 1, παρ.4 και 6 (εδ. β’)].

δ) Αποσαφηνίζονται θέματα σχετικά με τις τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες κατά την εισαγωγή αλκοολούχων ποτών από τρίτες χώρες (άρθρο 1 παρ.7).

ε) Δίνεται η δυνατότητα χρήσης πλαστικών φιαλών, αποκλειστικά και μόνο από πολυτερεφθαλικό αιθυλεστέρα (ΡΕΤ) και μετά από προηγούμενο σχετικό έλεγχο, για την εμφιάλωση των αλκοολούχων ποτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι το μέσο συσκευασίας είναι κατάλληλο και ασφαλές, ενώ διατηρείται η γενική απαγόρευση της χρήσης φιαλών από άλλες πλαστικές ύλες (άρθρο 1 παρ.5).

στ) Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και οι τηρητέες σχετικές διατυπώσεις, προκειμένου για την παραγωγή ποτών για λογαριασμό τρίτου (άρθρο 1, παρ.8).

ζ) Ορισμένες διατάξεις σχετικά με την επισήμανση αναδιατυπώνονται επί το σαφέστερον και τροποποιούνται σε ό,τι αφορά το μέγεθος των χρησιμοποιουμένων, για την αναγραφή ενδείξεων, ιδιαίτερα στις μικρές προσυσκευασίες, αρκεί οι εν λόγω ενδείξεις να είναι ευδιάκριτες και ευανάγνωστες (άρθρο 1, παρ.6 εδ. α΄).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα