Καθορισμός προτύπων και προδιαγραφών για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπτυξη του Ελληνικού Προτύπου Διαχείρισης Έργων
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007 12:37
UPD:12:42

Την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας Οικονομικών και του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), φορέα εποπτευόμενου από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την ανάπτυξη του Ελληνικού Προτύπου Διαχείρισης Έργων (ΕΠΔΕ), ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΕΠΔΕ είναι έργο κορυφαίας σημασίας καθώς θα αποτελέσει τον «οδηγό» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, καθιερώνοντας συγκεκριμένα πρότυπα και απαιτήσεις για τους δυνητικούς δικαιούχους των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Μέσω του ΕΠΔΕ θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Με τη σύμβαση ο ΕΛΟΤ αναλαμβάνει το κρίσιμο έργο της εκπόνησης προτύπων, προδιαγραφών και λοιπών τυποποιητικών κειμένων, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν από τους δυνητικούς δικαιούχους πράξεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2007 -2013, με σκοπό, όπως επισημαίνεται, την επαρκή, ορθή, αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση και διαχείρισή τους.

Ταυτόχρονα ο ΕΛΟΤ θα παράσχει δωρεάν εκπαίδευση στους επιθεωρητές που θα αξιολογήσουν τους δικαιούχους των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2007 -2013.

Το Ελληνικό Πρότυπο Διαχείρισης Έργων, που θα εκπονήσει ο ΕΛΟΤ, θα αποτελείται από Τυποποιητικά κείμενα που θα θέτουν τις βάσεις και τις αρχές ενός Συστήματος Διοίκησης και Διαχείρισης έργων, βασισμένου στις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές. Ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:

- Το πεδίο εφαρμογής και τις αρχές και απαιτήσεις διαχείρισης

- Τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες και τον τρόπο τεκμηρίωσής τους

- Τα κριτήρια και τις απαιτήσεις αξιολόγησης και πιστοποίησης ενός φορέα ως δικαιούχου πράξεων

Το ΕΠΔΕ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο, με βάση το οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση και πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας των διακαιούχων και το οποίο θα βασιστεί στο πλαίσιο απαιτήσεων - κριτηρίων που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα τυποποιητικά κείμενα που θα συνοδεύουν το ΕΠΔΕ (πχ Οδηγοί Εφαρμογής)θα αναπτύσσουν απλά, εύχρηστα και συστηματοποιημένα τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται στο ΕΠΔΕ, όπως προγραμματισμό, ωρίμανση, διενέργεια διαγωνισμού, ανάθεση σύμβασης, παρακολούθηση και διαχείριση πράξεων, οικονομική διαχείριση καθώς και τα νομοθετικά, διοικητικά και τεχνικά κείμενα - πηγές στα οποία βασίζονται. Θα γίνεται επίσης κωδικοποίηση του τρόπου οργάνωσης και τήρησης των φακέλων των πράξεων.

Παράλληλα ο ΕΛΟΤ θα παραδώσει βάσει της σύμβαση τον Οδηγό εφαρμογής του ΕΠΔΕ, τον κανονισμό αξιολόγησης της συμμόρφωσης των φορέων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΠΔΕ και τους οδηγούς εκπαίδευσης εσωτερικών ή / και εξωτερικών επιθεωρητών αξιολόγησης και επιτήρησης του συστήματος.

Ο ΕΛΟΤ αναλαμβάνει την εκπαίδευση των δικαιούχων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2007 - 2013 και των επιθεωρητών αξιολόγησης, μέσω σειράς σεμιναρίων και επιθεωρήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα