Talk of the market: Τα βλέμματα στον Λευκό Οίκο

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 11:02
UPD:11:04

Με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο η επενδυτική κοινότητα, παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κορύφωση της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου. Αν και τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν σαφή προβάδισμα Τζο Μπάιντεν έναντι Ντόναλντ Τραμπ, οι αναλυτές τελούν εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων. Καθώς προβλέπεται μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας, οι αγορές προσβλέπουν σε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα χωρίς αμφισβητήσεις και αμφίρροπες τάσεις. 

Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά στο άνοιγμα ευνοώντας το κλίμα και στην ελληνική αγορά, μετά από την θετική εκκίνηση της εβδομάδας χθες. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,59% με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 45 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες κινήθηκαν με μικτά πρόσημα, την ώρα που μελετώνται σχέδια επί χάρτου με στόχο πρωτοβουλίες που θα ευνοήσουν τον κλάδο να προσηλωθεί στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας χωρίς τα βάρη της προηγούμενης κρίσης.

Σχετικά με την πληρωμή από την Τράπεζα Πειραιώς των τόκων, ύψους 165 εκατ. ευρώ, για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015 ερωτά τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγούσε, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με σημαντική απώλεια αξίας για το Δημόσιο λόγω διαφοράς της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της τράπεζας σε σχέση με την τιμή κατά το έτος ανακεφαλαιοποίησής της.

Μείωσε τη short θέση της στην Τράπεζα Πειραιώς η Lansdowne Partners (UK) LLP. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η ανοιχτή θέση στις 30 Οκτωβρίου διαμορφώνεται σε 2,37%, από 2,57% νωρίτερα. H Lansdowne Partners διατηρεί επίσης ανοιχτές θέσεις σε Cairo Mezz Plc (0,77%), ΔΕΗ (1,59%), Εurobank 0,90%) και Alpha Bank (1%).

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Μυτιληναίος και ακολουθούν μεθαύριο Πέμπτη τα ΕΛΠΕ.

Η μηνιαία έρευνα του IOBE για τον Οκτώβριο έδειξε μια μέτρια βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών αλλά και μια μείωση της εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού έφτασε τους 120.500 τόνους αξίας 545,6 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη. Οι προβλέψεις μιλούν για μικρές μεταβολές στην παραγωγή την επόμενη διετία λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Οι επιδόσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου αναδιάρθρωσης του κλάδου, αποτελούν μηνύματα της 6ης ετήσιας Έκθεσης του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (Σ.Ε.Θ).

Τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των ετοιμόρροπων κτισμάτων πραγματοποιείται σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Συνολάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα