«Στον πάγο» ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας

Μηδενικές πωλήσεις-εξαγωγές - Ακυρώθηκε το Fur Fair Festival
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 23:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΒΟΥ ΔΗΜΗΤΗΡΗ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Ακυρώνεται -όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των μέτρων αποτροπής της διάδοσής του- το προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο Fur Fair Festival του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, για το οποίο υπήρχε η ελπίδα να δώσει μια μικρή έστω ανάσα στον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας, που βιώνει φέτος τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της, με σχεδόν μηδενικές πωλήσεις-εξαγωγές. 

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», Άκης Τσούκας, ακόμη και το 2019 που με τα προ Covid-19 δεδομένα ήταν μία από τις μέτριες προς κακές χρονιές για τον κλάδο, με νέα πτώση των εξαγωγών, σε σύγκριση με τη φετινή ήταν μια καλή χρονιά, καθώς τόσο η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς τον Μάιο όσο και το Fur Fair Festival συντελούσαν δραστικά στην επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ φέτος που οι εξαγωγές -όπως επισημαίνει ο κ. Τσούκας- αγγίζουν το μηδέν, πολλές αντιμετωπίζουν πλέον θέμα βιωσιμότητας. Φέτος, μετά την Έκθεση του Μιλάνου στις αρχές της χρονιάς δεν πραγματοποιήθηκε καμία άλλη Έκθεση γούνας παγκοσμίως, ενώ επίσης ακυρώθηκε η πλειονότητα των δημοπρασιών γουνοδερμάτων -ή έγιναν ηλεκτρονικά με μειωμένη συμμετοχή και απήχηση- και συνολικά ο κλάδος της γουνοποιίας διεθνώς δέχεται ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα από κάθε άλλον παραγωγικό κλάδο. 

Ατομικές επιχειρήσεις

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τις ατομικές επιχειρήσεις του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία - οι οποίες σημειωτέον είναι περίπου 500 στην Καστοριά και τη Σιάτιστα (Κοζάνης), με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν λάβει από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα μόνο το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς δεν εμπίπτουν στα κριτήρια του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής που αξιοποιούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή. 
Όπως επισημαίνει, πάντως, ο κ. Τσούκας, αφενός η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου (γουνοποιητικές και πρωτογενής τομέας-φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων) θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας στήριξης της ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων, που θα υλοποιήσει άμεσα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (οι προθεσμίες υποβολής ενδιαφέροντος λήγουν στις 11 Νοεμβρίου και προβλέπεται χρηματοδότηση από 5.000 έως 40.000 ευρώ), αφετέρου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι και παροχές ειδικού κλαδικού προγράμματος που έχει προαναγγείλει ότι θα «τρέξει» και πάλι η ΠΔΜ για τις προαναφερόμενες μικρές-ατομικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

Μεγάλο πλήγμα

Ο κλάδος της γουνοποιίας αριθμεί στην Καστοριά και τη Σιάτιστα περί τις 1.500 επιχειρήσεις, που απασχολούν -σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς- περίπου 6.000 άτομα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, που επίσης δέχονται μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του νέου ιού και απασχολούν περίπου 700 άτομα. Τα δυο προαναφερόμενα προγράμματα από την ΠΔΜ, όπως σημειώνει ο κ. Τσούκας, αποτελούν σημαντική βοήθεια, ωστόσο, όπως τονίζει, «αν δεν πραγματοποιηθούν και πάλι οι εκθέσεις γούνας τη νέα χρονιά διεθνώς, έχουμε τελειώσει». 
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καστοριάς, εξάλλου, είναι ότι το Εκθεσιακό Κέντρο είναι ιδιόκτητο (του Συνδέσμου), οπότε η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς μπορεί να πραγματοποιηθεί όποτε αυτό κριθεί πρόσφορο.
   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα