Οι παρεμβάσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που φέρνουν τα νέα περιοριστικά μέτρα αυξάνουν το «λογαριασμό» για τα κρατικά ταμεία.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού με σημαντικές αλλαγές πλέον σε βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας όπως το έλλειμμα και η ύφεση η οποία θα είναι βαθύτερη, λόγω του αρνητικού αποτυπώματος που αφήνει η εξέλιξη της πανδημίας.
Οι οικονομικές προοπτικές και οι προκλήσεις στην οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αν και ο Οκτώβριος έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα στο σκέλος των εσόδων, ο Νοέμβριος κρίνεται ως ένας δύσκολος μήνας λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με προοπτική να ομαλοποιηθεί σχετικά η κατάσταση τα Χριστούγεννα. Ήδη εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 900 εκατ. ευρώ αλλά και ο πέμπτος κύκλος το Δεκέμβριο ύψους ακόμα 750 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το ύψος της ύφεσης για φέτος, ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι πιθανόν να αναθεωρηθεί προς το χειρότερο όχι όμως δραματικά. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι το 3ο τρίμηνο η αγορά λειτουργούσε κανονικά οπότε υπήρχε βελτίωση σε σχέση με την εικόνα που καταγράφηκε το 2ο τρίμηνο του έτους όπου κατεγράφη ύφεση 15,2%.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα επιδράσουν αρνητικά στην πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ίσως όμως όχι τόσο μεγάλο καθώς ο Οκτώβριος έκλεισε με τους περιορισμούς στην αγορά να είναι περιορισμένοι. Παράλληλα, με τα έως τώρα δεδομένα, ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας θα παραμείνει ανοιχτό, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, μετά και τις αποφάσεις για εφαρμογή «τοπικού lockdown» σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή συμπλήρωση των παρεμβάσεων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Το άλμα που καταγράφουν τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και οι νέοι περιορισμοί που τίθενται σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon για την εξέλιξη της πανδημίας.
Παράλληλα θα υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Irene Tinagli γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη -μέλη της ευρωζώνης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ραλλού Αλεξοπούλου