Ευρωζώνη: Σε υψηλό 26 μηνών η μεταποίηση τον Οκτώβριο, στις 54,8 μονάδες

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 11:50
UPD:11:55
REUTERS/YVES HERMAN

Η μεταποιητική δραστηριότητα ανέβασε ταχύτητα τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, ωστόσο η ανάκαμψη από τη συρρίκνωση του κλάδου στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδηγήθηκε και πάλι ως επί το πλείστον από τις επιχειρήσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα της IHS Markit.

Βάσει της έρευνας, η τελική ανάγνωση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση έδειξε ότι ανέβηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη ανάγνωση από τον Ιούλιο του 2018 και υψηλότερα από την προκαταρκτική ανάγνωση των 54,4 μονάδων. Οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μίας δραστηριότητας.

Η μεγάλη ώθηση μόνο από τη Γερμανία, είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υποδεικνύοντας μία βραδύτερη ανάκαμψη, ειδικότερα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, μετά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που έπληξε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI τα στοιχεία του οποίου θα δημοσιευθούν την Τετάρτη και θεωρείται δείκτης οικονομικής υγείας, ανέβηκε στις 58,4 μονάδες από 57,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας άνετα την προκαταρκτική ανάγνωση των 57,8μονάδων.

«Η παραγωγή και οι παραγγελίες στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, με ρυθμούς που σπάνια εμφανίσθηκαν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ τα δεδομένα δείχνουν καλά για την παραγωγή κατά το δ΄ τρίμηνο, η επέκταση είναι ανησυχητικά άνιση», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Η Γερμανία ήταν για άλλη μια φορά η χώρα με την καλύτερη επίδοση με μεγάλη διαφορά, καθώς τα εργοστάσια ανέφεραν αύξηση των νέων παραγγελιών που ξεπέρασε οτιδήποτε έχει προηγουμένως εμφανισθεί στην 25χρονη ιστορία της έρευνας».

Ωστόσο, η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πρόσφατα επέβαλαν ελέγχους σχεδόν τόσο αυστηρούς όσο και οι αποκλεισμοί στην πρώτη φάση της κρίσης, υποδηλώνοντας ότι ορισμένες από αυτές τις μεταποιητικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να περιοριστούν.

Η ζήτηση αυξήθηκε τον Οκτώβριο και τα εργοστάσια κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υγιές πλαίσιο.

Η αισιοδοξία μειώθηκε, και όπως κάθε μήνα από τον Μάιο του 2019, ο αριθμός των πελατών υποχώρησε. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής μειώθηκε στις 62,7 μονάδες από τις 63,8 μονάδες.

«Ενώ η μεταποίηση στο σύνολό της μπορεί να ανθεί για τώρα, η βιωσιμότητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την επιστροφή των νοικοκυριών στο φυσιολογικό και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Γουίλιαμσον. «Δεδομένου του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αυτό φαίνεται ακόμη να καθυστερεί».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα