Νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2007 12:25

Σε νέα παρέμβαση για την ενίσχυση της ρευστότητας στις χρηματαγορές προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να αναστραφεί το κλίμα ανασφάλειας στις πιστωτικές αγορές.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, «η ΕΚΤ σημειώνει ότι συνθήκες στις χρηματαγορές είναι πλέον κοντά στο φυσιολογικό. Ωστόσο με αυτή τη διορθωτική παρέμβαση, η ΕΚΤ δίνει ακόμα τη δυνάτοτητα να καλυφθούν οι όποιες εναπομείνασες αναγκες ρευστότητας».

Στις 9 και 10 Αυγούστου, η ΕΚΤ, η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες χορήγησαν στις χρηματαγορές 290 δισ. δολ. προκειμένουν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες από την κρίση με τα δάνεια υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ. Η ΕΚΤ πρόσθεσε άλλα 65 δισ. δολ. χθες.

Το επιτόκιο της δημοπρασίας οριστηκε και πάλι στο 4%. Το επιτοκια διατραπεζικού δανεισμού ανήλθε στις 9 Αυγούστου στο 4,62% (υψηλό εξαετίας) και σήμερα έως το 4,13%.

Σήμερα εξάλλου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει 600 δισεκατομμύρια γιεν, καθώς παρουσιάζεται πλεόνασμα ρευστότητας λόγω της μαζικής εκταμίευσης αποθεματικών τις τελευταίες ημέρες και επειδή το κλίμα στις διεθνείς αγορές διατηρείται ήρεμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα