Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Ανέκαμψε από το χαμηλότερο τετραμήνου η Wall Street
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2007 00:01

ΜΕΙΚΤΕΣ ήταν οι τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις από τον εφιάλτη των subprime loans, ενώ η Wall Street ανέκαμψε από το χαμηλότερο τετραμήνου, εν μέσω προσδοκιών ότι οι απώλειες από τις περιπτώσεις κήρυξης στάσης πληρωμών στα στεγαστικά δάνεια μπορεί να είναι περιορισμένες, καθώς η αγορά χρεογράφων για τέτοια στοιχεία ενεργητικού ανακάμπτει.

Οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών ήταν μέτριες, καθώς τα κέρδη από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Nestle και η Bayer, αντιστάθμισαν απώλειες σε άλλους τομείς. Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τις απώλειες να καθοδηγούνται από τράπεζες, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη. Απογοητευτικές για τους επενδυτές ήταν οι προβλέψεις της Wal-Mart αλλά και της Home Depot, ότι η κρίση θα «χτυπήσει» και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, μέχρι να αποσαφηνιστεί το μέγεθος του προβλήματος γύρω από τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, οι αγορές θα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Οι φόβοι τους τώρα εστιάζονται στο κατά πόσον η κρίση αυτή θα επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες, που παρουσιάζουν εδώ και καιρό σημάδια επιβράδυνσης.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου υποχώρησαν σε χαμηλά έτους, ενώ στις ρευστοποιήσεις ηγήθηκαν οι UBS AG και Deutsche Bank, μετά την υποβάθμιση των μετοχών τους από αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης θα μειώσουν την κερδοφορία τους. Η μετοχή της BHP Billiton Ltd. -της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας στον κόσμο- και της Rio Tinto Group, της τρίτης μεγαλύτερης, υποχώρησαν μαζί με τις τιμές του χαλκού.

Τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του 2007 ωστόσο έχουν εμφανίσει οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, κυρίως λόγω της ανησυχίας για τη «μετάδοση» της κρίσης των subprime δανείων αλλά και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Την εκτίμησή του ότι οι αγορές επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς μετά το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας που πυροδότησε η κρίση στα subprime δάνεια, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο Nikkei έχασε 2% στο κατώτερο έτους.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα