Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η αγορά της Θεσσαλονίκης μετά τη μετάβαση της πόλης στο επίπεδο 4 λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς πλέον γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν πράξη οι φόβοι για μπαράζ λουκέτων στην αγορά.
Οι ζημιές στην οικονομία της πόλης είναι ανυπολόγιστες, καθώς το νέο, μερικό lockdown έρχεται να προστεθεί στις σοβαρές επιπτώσεις της καραντίνας του πρώτου κύματος της πανδημίας και στις βαριές απώλειες (τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ) από την ακύρωση της ΔΕΘ. Πρώτα θύματα είναι βεβαίως τα καταστήματα εστίασης και καφέ-μπαρ που οδηγούνται σε κλείσιμο, με τους εκπροσώπους του κλάδου να μιλούν για βροχή λουκέτων μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, εκφράζουν την απογοήτευσή τους γιατί -όπως λένε- η μεγάλη πλειονότητα των καταστηματαρχών τήρησε τα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία που ζητήθηκαν από την πολιτεία. «Έπρεπε να ληφθούν ήδη από τον Σεπτέμβριο μέτρα περιορισμού της συνάθροισης των πολιτών, γιατί το μεγάλο κακό έγινε στις πλατείες και τα υπαίθρια πάρτι» λέει ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ο οποίος εκτιμά ότι τουλάχιστον μία από τις τρεις επιχειρήσεις εστίασης δεν πρόκειται να ανοίξει μετά την άρση του lockdown.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για τα εμπορικά καταστήματα καθώς, παρότι θα μείνουν ανοιχτά, εκτιμάται ότι οι τζίροι τους θα φθάσουν σε ιστορικά χαμηλά. «Μέσα σε αυτήν την κατάσταση φόβου για την υγεία, ποιος θα έχει όρεξη να ψωνίσει; Ποιος ή ποια θα κατέβει στην αγορά, μέσα σε αυτό το μαύρο κλίμα, μόνο για ψώνια, χωρίς να συνδυάσει τη βόλτα στην αγορά και με έναν καφέ» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι αν χαθεί και η περίοδος των Χριστουγέννων, η αγορά της πόλης θα βιώσει πρωτοφανή καταστροφή. «Ήδη βλέπουμε τα πρώτα λουκέτα, ακόμα και στους πιο κεντρικούς δρόμους. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν χάσουμε και τα Χριστούγεννα» προσθέτει με εμφανή ανησυχία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για να καταδείξει την οριακή κατάσταση προς την οποία οδεύει η αγορά, δήλωσε πως αν η πόλη χάσει και την εορταστική περίοδο, τότε η οικονομία της θα χρειαστεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ». «Χάσαμε την τουριστική περίοδο, χάσαμε τη ΔΕΘ, χάσαμε το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, αν χάσουμε και τα Χριστούγεννα θα χρειαστούμε ένα σχέδιο Μάρσαλ. Προέχει η υγεία, αλλά αυτή η ιστορία με τα αλλεπάλληλα κρούσματα για τη ζωή και την κανονικότητα της πόλης θα έχει επιπτώσεις» σημείωσε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την τοπική οικονομία και για την ενίσχυση όσων πληγούν από τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. «Ζητώ ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία. Η οικονομία στην περιοχή μας θα μπει σε περαιτέρω ύφεση λόγω των νέων μέτρων. Πρέπει όλοι μας αξιοποιώντας όλους τους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, να φροντίσουμε ώστε το επόμενο διάστημα να στηριχθεί η τοπική οικονομία, οι επιχειρήσεις μας, να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και όσοι πληγούν περισσότερο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν» είπε και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε αποδείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όταν θέλουμε μπορούμε κι όταν πιστέψουμε σε ένα στόχο τα καταφέρνουμε. Το κάναμε δυο φορές στη Θεσσαλονίκη. Μία τον Μάρτιο και μία αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε γι' ακόμη μια φορά, ας ελπίσουμε τελευταία».