ΕΚΤ: Προσδοκίες για δέσμευση νέων μέτρων στήριξης στη σημερινή συνεδρίαση

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 11:27
UPD:11:33
EPA/RONALD WITTEK

Με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη να μαίνεται και τα lockdowns να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη την τακτική συνεδρίασή της.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στις χρηματαγορές έχει αναδυθεί το τελευταίο διάστημα η αίσθηση, ότι η ΕΚΤ μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης, ωστόσο έχουν προεξοφλήσει ότι αυτές οι κινήσεις δεν θα αποφασισθούν σήμερα, αλλά στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να κατακλύσει την Ευρώπη πριν από το χειμώνα, με τις Γερμανία και Γαλλία -τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης- να έχουν ανακοινώσει ήδη νέα lockdowns από χθες Τετάρτη.

Αυτά τα μέτρα είναι βέβαιο ότι θα προσθέσουν περαιτέρω πίεση στην ΕΚΤ, για να σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία έχει ήδη υποστεί φέτος μια άνευ προηγουμένου ύφεση.

Ωστόσο, έχοντας ήδη εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο δύναμη πυρός την άνοιξη, η ΕΚΤ δείχνει ότι δεν βιάζεται να δράσει, ελπίζοντας ότι το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων μπορεί να κρατήσει τις αγορές ήρεμες μέχρι το επόμενο έτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν επίσης πρόθυμοι να ωθήσουν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κάτι που ασκεί πίεση στης επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης εξαιρετικά εύκολες -χωρίς ωστόσο να ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς τόσο πολύ, ούτως ώστε η σημαντική στήριξη τον Δεκέμβριο να θεωρηθεί απογοητευτική.

«Η Λαγκάρντ πρέπει να ακολουθήσει τη λεπτή γραμμή με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερα, χωρίς να δεσμευθεί», δήλωσε ο οικονομολόγος της Danske Bank Πάιετ Χέινς Κρίστιανσεν.

Η ΕΚΤ ανακοινώνει την πολιτική της απόφαση στις 14:45 ώρα Ελλάδος και ακολουθεί η συνέντευξη τύπου της Λαγκάρντ στις 15:30.

Βάσει των νέων μέτρων στη Γαλλία που τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή, οι άνθρωποι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός από την αγορά βασικών αγαθών, την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας ή την άσκηση έως και μία ώρα την ημέρα. Θα τους επιτραπεί να πηγαίνουν στη δουλειά εάν ο εργοδότης τους θεωρεί ότι είναι αδύνατο να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

«Πιστεύουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να υποχωρήσει σχεδόν 20% κάτω από το κανονικό, κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown», αναφέρει ο οικονομολόγος της JPMorgan Ράφαελ Μπρουν-Αγκουέρε. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ σημαντικό χτύπημα με την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητα τρέχει περίπου 5% βραδύτερα από το κανονικό».

Η Γερμανία, της οποίας η οικονομία έχει ήδη χάσει το θετικό μομέντουμ, θα κλείσει τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα θέατρα από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου, αν και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται στα καταστήματα να λειτουργούν με αυστηρά όρια στην πρόσβαση.

Η Ισπανία, ένα από τα χειρότερα hotspots του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ενδέχεται ήδη να έχει επιστρέψει σε ύφεση, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 6 μηνών, ενώ η Ιταλία έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς.

Όλα αυτά αμφισβητούν την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022.

«Το οικονομικό περιβάλλον απαιτεί περισσότερη δράση τώρα», υποστηρίζει ο Φλοριάν Χενς Hense της τράπεζας Berenberg. «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ξανά. Η οικονομική ανάπτυξη θα σταματήσει το δ΄ τρίμηνο», συμπληρώνει.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό -η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ-, υποβαθμίζονται επίσης. Ενώ η απειλή του αποπληθωρισμού δεν έχει ακόμη επιστραφεί στην ημερήσια διάταξη, ο πληθωρισμός ενδέχεται να μην ανέλθει στον στόχο της ΕΚΤ του σχεδόν 2%, για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν όμως σαφή όρια στις εξουσίες της ΕΚΤ. Αγοράζοντας χρέος σχεδόν 100 δισ. ευρώ το μήνα, έχει ήδη ωθήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού των μελών της Ευρωζώνης επιστρέφει στα επίπεδα πριν την κρίση.

Οι τράπεζες, εξοπλισμένες με ρευστότητα, δανείζονται ήδη με επιτόκιο -1% ήδη και ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και όχι η διαθεσιμότητα της φθηνής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, μόλις η ΕΚΤ αποκαλύψει τις νέες οικονομικές προβλέψεις μετά τη συνεδρίασή της στις 10 Δεκεμβρίου, πιθανότατα θα παρατείνει και θα επεκτείνει το Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες.

Αναμένεται επίσης να διατηρήσει την πίεση προς τις κυβερνήσεις, για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική στήριξη και τελικά να συμφωνήσουν για το ήδη καθυστερημένο πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα