Προσπάθεια αντίδρασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το βαρύ πλήγμα της Τετάρτης

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 10:31
UPD:10:35
REUTERS/STAFF

Σε προσπάθεια να διαγράψουν μέρος από τις βαριές απώλειες που υπέστησαν χθες Τετάρτη επιδίδονται σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν μεγάλες απώλειες χθες Τετάρτη, με τον DAX να σημειώνει πτώση 4,2%, τον CAC 40 να υποχωρεί 3,4% και τον FTSE 100 2,6%. Η εικόνα στη στη Wall Street δεν ήταν πολύ καλύτερη, με τον S&P 500 να κλείνει 3,5% χαμηλότερα, η μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Ιουνίου.

Ο πρωταρχικός λόγος πίσω από αυτές τις απώλειες ήταν η ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς η Γαλλία έκλεισε όλες τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις και η Γερμανία τον κλάδο φιλοξενίας για ένα μήνα, απορεύοντας παράλληλα τις περισσότερες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη επιβάλει μερικά lockdowns.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι επενδυτές θα αναζητήσουν καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της αργότερα.

«Η ΕΚΤ προσανατολίζεται για περισσότερη δράση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να συμβεί αυτό το μήνα. Ενώ ψάχνουμε για προβλέψεις και υπαινιγμούς για περισσότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων (που θα έρθουν τον Δεκέμβριο), αυτό δεν θα έπρεπε να συγκρατήσει τις αγορές», δήλωσαν οι αναλυτές της ING, σε ερευνητικό σημείωμα.

Τούτου λεχθέντος, αυτή η απόφαση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς τα lockdowns σε ολόκληρη την ήπειρο απειλούν με άλλη μία σοβαρή οικονομική ύφεση και θα υποβάλουν τους βεβαρυμμένους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς σε μεγαλύτερη πίεση.

Στα εταιρικά νέα, η Nokia είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο, αφού η φινλανδική κατασκευάστρια εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων ανέφερε απογοητευτικά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2020,  η πρώτη ανακοίνωση υπό τον νέο CEO, Πέκα Λούντμαρκ.

Η Volkswagen επέστρεψε σε κερδοφορία το γ΄ τρίμηνο, αναφέροντας καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, βοηθούμενη από την ισχυρή ζήτηση στην Κίνα, ενώ η Anheuser Busch Inbev, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, ανέφερε εντυπωσιακή κέρδη λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται 0,30% υψηλότερα, ο DAX ενισχύεται κατά 0,34% ενώ άνοδο 0,20% σημειώνουν οι FTSE 100 και CAC 40.

Πηγή: investing.com



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα