Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Kλείσιμο

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2001 21:44
UPD:21:53

Με απώλειες άνοιξε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τους κυριότερους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για το επερχόμενο νέο κύμα εταιρικών προειδοποιήσεων αλλά και για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας δεν φαίνεται να περιορίζονται από την αναμενόμενη αυριανή μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

«Η μείωση των επιτοκίων από την Kεντρική Τράπεζα δεν αποτελεί απαραίτητα εγγύηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει», δηλώνει στο Bloomberg ο Νigel Βolton, διαχειριστής κεφαλαίων για τη Citigroup Asset Management, υπογραμμίζοντας, ότι επίκειται και νέο κύμα προειδοποιήσεων για μειωμένα - σε σχέση με τις προβλέψεις - κέρδη από διάφορες εταιρείες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ δεν αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα σημάδια ανάκαμψης.

Ερωτηματικά υπάρχουν, ωστόσο, και για το μέγεθος της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου "Βloomberg", οι 25 από τους 38 ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%, ενώ οι υπόλοιποι 13 θεωρούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικότερη μείωση, της τάξεως του 0,75%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.551,6 μονάδες σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξεως του 0,20%. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αναδείχθηκε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας Billiton, η οποία εκτοξεύθηκε κατά 13,7% μετά την είδηση ότι θα συγχωνεθεί με την αυστραλιανή BHP Ltd. Σημειώνεται, ότι από την εν λόγω συγχώνευση θα προκύψει η δεύτερη κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία εξόρυξης και μεταλλευμάτων με χρηματιστηριακή αξία 29 δισ. δολ.

Από την άλλη μεριά, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά τη σημερινή προειδοποίηση της ευρωπαϊκής εταιρείας Corning, η οποία κατασκευάζει τηλεπικοινωνιακό υλικό, ότι τα έσοδά της το τρέχον έτος θα είναι κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών. Οι μετοχές των εταιρειών Colt Telecom και Marconi υποχώρησαν κατά 7,82% και 7,14% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, αναλυτές τoυ επενδυτικού οίκου Credit Suisse First Boston αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα έσοδα της εταιρείας επικαλούμενοι την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το δείκτη CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο οποίος έκλεισε στις 5.048,6 μονάδες μειωμένος κατά 1,10% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ήταν και εδώ ο μεγάλος χαμένος εξαιτίας της προαναφερθείσας προειδοποίησης από την Corning. Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 5,20% κατέγραψε η μετοχή της France Telecom, ενώ εκείνη της Alcatel περιόρισε, κάπως, προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειές της στο 3,03%. Η μετοχή του ευρωπαϊκού ομίλου διαστημικής Εuropean Aeronautic Defence and Space (EADS) σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, κατά 4,65%, μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι θα προβεί και σε νέα μείωση του προσωπικού της κατά 1.500 θέσεις εργασίας αλλά και στην εμφάνιση ζημιών το 2000, έστω και μειωμένων σε σχέση με αυτές του 1999.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX διεύρυνε προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειές του και έκλεισε πριν από λίγο στις 5. 5657,29 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,35%. Η μετοχή της Ε.on, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Γερμανίας, υποχώρησε κατά 4,91% και διαμορφώθηκε στα 50,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Deutsche Telekom σημείωσε πτώση κατά 3,46% και έκλεισε στα 25,1 ευρώ. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε η μετοχή της εταιρείας Karstadt Quelle Ag , η οποία ενισχύθηκε κατά 3,51%.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

Στη Ζυρίχη, ειδικότερα, ο δείκτης SMI, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει χάσει τις ισχυρές αντιστάσεις που παρουσίαζε στο παρελθόν, υποχώρησε κατά 1,10% και διαμορφώθηκε στις 7.034,6 μονάδες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η μετοχή της εταιρείας χημικών Syngenta ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης, με πτώση 8,2% παρά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2000 ενισχύθηκαν κατά 17%.

Στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, ο δείκτης BEL 20 έκλεισε στις 2.708,86 μονάδες, με πτώση 1,10%, στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX υποχώρησε κατά 1,06% και διαμορφώθηκε στις 547,62 μονάδες, και, τέλος, στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.251,3 μονάδες, μειωμένος κατά 0,42%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα