Να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν πρόσφυγες, ζητά με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και κατηγορεί τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη ότι «βάζει σε κίνδυνο το μέτρο».
Συγκεκριμένα ο κ. Σαντορινιός αναφέρει: «Ο κ. Μηταράκης με μια δήλωση που δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, μόνο και μόνο για να στηρίξει τις ανερμάτιστες πολιτικές της Κυβέρνησης, δηλώνει ότι πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ».
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι τα νησιά σήμερα έχουν πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το καλοκαίρι του 2019 ο πληθυσμός τους ανερχόταν σε 17.000. «Του υπενθυμίζουμε, ότι ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ εξελέγησαν στα νησιά με την υπόσχεση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τώρα αμφισβητούν ακόμη και αυτή την αναγκαιότητα», υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός, ζητώντας παράλληλα την κυβέρνηση να αποσυμφορήσει τα νησιά και να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Η απάντηση Μηταράκη
Απαντώντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά δήλωσε τα εξής:
“Αντί ο κ. Σαντορινιός να προσπαθεί να εντυπωσιάζει με τις δηλώσεις του ας δει την διάταξη που ο ίδιος ψήφισε. Και να θυμάται πάντα ότι το νησιωτικό ΦΠΑ στην χώρα μας καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, είχε συμφωνήσει την κατάργηση με τους θεσμούς πριν το δημοψήφισμα του 2015. Η ισχύουσα διάταξη συνδέει την διατήρηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά με την διατήρηση υπεράριθμων προσφύγων, μία καθόλα λανθασμένη ενέργεια. Ας μην κάνει ότι δεν θυμάται αυτός και η παράταξη του.”
Επισυνάπτεται το ΦΕΚ με την σχετική ΠΝΠ, η οποία στο άρθρο 2 αναφέρει τα εξής:
Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο
Στο άρθρο 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248), ως ισχύει, η παρ. 4 αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 4α ως εξής:
«4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον:
α) ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου, και
β) πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
αα) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
ββ) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γγ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δδ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.
4α. Για την έκδοση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου, ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δωδεκάμηνο που λήγει στο τέλος του προηγούμενου μήνα από την έκδοση της απόφασης. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εκδίδεται έως 31.12.2018, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας».
naftemporiki.gr