Market Beat: Εβδομάδα γεμάτη γεγονότα σημαντικά διεθνώς, ανεβάζουν τη νευρικότητα

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:05
UPD:09:06

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μια εβδομάδα γεμάτη αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής ξεκινά με τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να συνεδριάζουν. Η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να μην κάνουν κάτι σημαντικό προς το παρόν, ενώ η αγορά υποθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιαστεί με επιφυλάξεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ακόμη και αν παραλείψουν μια περαιτέρω χαλάρωση.

Τα δεδομένα που αναμένεται την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ ανέκαμψε κατά 31,9% το τρίτο τρίμηνο, μετά την ιστορική κατάρρευση του δευτέρου τριμήνου, με πυλώνα τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι αναλυτές στη Westpac σημείωσαν ότι μια τέτοια ανάκαμψη εξακολουθεί να αφήνει το ΑΕΠ περίπου 4% χαμηλότερα από ό, τι στο τέλος του περασμένου έτους, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να παραμένουν υστερούν πολύ.

Εδώ, μετά από την υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα από το κάτω όριο της πολύμηνης συσσώρευσης, την Παρασκευή με μικρή άνοδο τον έκλεισαν στις 612,32, που ήταν απαραβίαστο επίπεδο στήριξης. Ωστόσο το κλίμα στις αγορές μετοχών παγκόσμια απειλείται από τον καλπασμό των κρουσμάτων  του COVID-19, από την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ να συμφωνήσουν για ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων και από την ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 3/11 στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.  Αυτά έχουν συμβάλλει στην πτώση σήμερα των ΣΜΕ επί του S&P 500 κατά -0,6%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 μειώθηκαν -0,7% και του FTSE στο Λονδίνο -0,4%.

Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό αλλά και τα δεδομένα από την εξέλιξη της λοίμωξης στη χώρα δεν λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση. Μετά τη δεύτερη στη σειρά πτωτική εβδομάδα η πιθανότητα να έχουμε ένα καθοδικό Οκτώβριο μεγάλωσε. Γιατί κατά την εκτίμησή μας, η εβδομάδα άνοιξε τον δρόμο για τιμές κάτω των 600 μονάδων.  Στα σχόλια ορισμένων αναλυτών υπάρχει η ελπίδα για μια αντίδραση στην τρέχουσα εβδομάδα, που θα επαναφέρει την αγορά στη ζώνη πρόσφατης συσσώρευσης των τελευταίων τριών μηνών. Αλλά για τη στήλη, εκτός των συμπερασμάτων μέσω της τεχνικής ανάλυσης, που υπαγορεύουν την κίνηση ως την επόμενη στήριξη μεταξύ των 592 και 600 μονάδων, υπάρχει η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων εδώ και στην Ευρώπη. Κάθε μέτρο για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των ασθενών με COVID-19 εκλαμβάνεται ως παράγοντας μείωσης του ΑΕΠ και της μελλοντικής κερδοφορίας  των επιχειρήσεων. Σαν να μην είναι αρκετά αυτά, εδώ έχουμε και την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας, με την “βιομηχανία” αναγγελιών NAVTEX, γεγονότα τα οποία υπογραμμίζουν πως η απειλή ενός θερμού επεισοδίου δεν είναι αμελητέα. Για να καταλήξει ανοδικά ο μήνας, χρειάζεται στις επόμενες πέντε συνόδους να διαμορφωθούν κέρδη άνω του +2% στον ΓΔ και του +3,5% στον FTSE25.

Μετά τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, πλήθυναν οι ενδείξεις πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που όλοι περίμεναν όταν θα δυνάμωναν τα κρύα στις χώρες με αναπτυγμένες οικονομίες, μπορεί να εμφανιζόταν με τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια. Μαζί θρυμματίστηκαν οι ελπίδες για μια γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου κατά του  COVID-19, καθιστώντας κεντρικό παράγοντα των διαθέσεων για ρίσκο την εικόνα της πανδημίας, παγκόσμια και τοπικά. Αλλά αφότου τα κρούσματα άρχισαν να σπάνε ρεκόρ υγειονομικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος, άλλαξε και το σκηνικό μέσα στο οποίο θα αποφάσιζαν οι αμερικανοί, στις 3 Νοεμβρίου, ποιος θα είναι ο Πρόεδρός τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ από εκλεκτός και ευνοϊκά διακείμενος για τους δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, έγινε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και αντίστοιχα πολλοί, του χρέωσαν αποτυχημένη καθοδήγηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Έτσι, ο Τζο Μπάιντεν άρχισε να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μετά την πρώτη τηλεμονομαχία των υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο, η διαφορά μεγάλωσε. Τον Ιούλιο βέβαια όλοι χόρευαν στη μελωδία των τιτιβισμάτων του Προέδρου, που διαχειριζόταν επιδέξια την εκπομπή ανησυχίας, ως μίνι πανικό, και μετά… ανακούφισης. Ακόμα και τώρα, οι τελευταίοι τρεις προ των εκλογών μήνες του S&P500 έχουν δώσει κέρδη, που παραδοσιακά ειδοποιούν για ανανέωση της θητείας του Τραμπ. Άρα οι περισσότερες αναλύσεις που κυκλοφορούν τώρα είναι αντίθετες με κανόνα στον οποίο η αγορά δεν έδωσε μεταπολεμικά εξαίρεση.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που έχουν μάθει οι επενδυτές από την έναρξη της Μεγάλης Κρίσης του COVID-19, είναι ότι δεν αληθεύει η άποψη που συχνά εκφράζανε οι απαισιόδοξοι αναλυτές πως εξαντλούνται τα εργαλεία στήριξης που διαθέτουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Μετά την έναρξη της πανδημίας, οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκόσμια και οι κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει πρωτοφανείς δράσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, για να λειτουργήσουν ως «γέφυρα προς την ανάκαμψη». Αυτός είναι ο τίτλος του Κεφαλαίου 1 της Έκθεσης επί της Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Οκτωβρίου 2020 (GFSR) από το ΔΝΤ. Σε αυτό αναφέρεται ότι οι δράσεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής έχουν σώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά έχουν αποσυνδέσει τις αγορές από τις βασικές οικονομικές αρχές και αυτό έχει αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο παγκόσμια. Οι γρήγορες δράσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ηρεμήσει την αστάθεια των χρηματιστηρίων παρά την πανδημία της… αβεβαιότητας.

Λόγω της εφαρμογής της Χειμερινής ώρας, η έναρξη και η λήξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ θα γίνεται από την Δευτέρα μία ώρα νωρίτερα (15.30 – 22.00 ώρα Ελλάδος). Η αλλαγή αυτή αποκαθίσταται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Στην Ελληνική Αγορά οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικές συνθήκες απαιτούν ειδική αντιμετώπιση επενδυτικά

Η τέταρτη εβδομάδα του Οκτώβρη έφερε απώλειες στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών, αλλά κέρδη στις αναδυόμενες. Υπογραμμίζοντας στη στροφή στις διαθέσεις των θεσμικών για τις αξίες υψηλού κινδύνου, καθώς τίποτε φέτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έχει μια φυσιολογική εξέλιξη. Προτιμάμε τον όρο φυσιολογικό από την έκφραση κανονικότητα της προ COVID-19 περιόδου. Προ πανδημίας, στο φινάλε του πρώτου μήνα του τέταρτου τριμήνου, οι αγορές αποτύπωναν την βεβαιότητα των επενδυτών για τα δεδομένα της ανάπτυξης στο έτος, αλλά και τα στοιχήματα για τους νικητές του πρώτου τρίμηνου της επόμενης χρονιάς. Το 2020 καθώς το σφράγισε η πανδημία και ένα αμφισβητούμενο πριν πραγματοποιηθεί εκλογικό αποτέλεσμα, σε κλίμα που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, σχηματίστηκαν ειδικές συνθήκες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Απαιτώντας ειδική αντιμετώπιση από την πλευρά των επενδυτών. Διότι ενώ αρκετοί, εύκολα, ειδοποιούν για απότομη κατάρρευση, η πιθανότητα να συνεχιστεί η άνοδος των χρηματιστηρίων είναι μεγάλη, αλλά χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση.

Κρούσματα και οικονομία

“Το 2020 ήταν μια χρονιά άγριας φθοράς και κάθε πιθανότητα να τελειώσει με ένα υψηλό βηματισμό έχει ξεθωριάσει. Η πανδημία του Covid-19 εντείνεται, η αναταραχή για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αυξάνεται και οι νομοθέτες δεν συμφώνησαν για άλλο ένα πακέτο δημοσιονομικής  τόνωσης, ώστε να στηρίξουν την εύθραυστη οικονομία. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς η οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί διαρκώς ανοδικά μέχρι το επόμενο έτος, όταν η πανδημία και οι εκλογές ελπίζουμε να έχουν περάσει στα βιβλία της ιστορίας”. Σημείωνε ο Mark Zandi της Moody's Analytics στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε. Ο δείκτης Back-to-Normal (BNI) που κατασκεύασε, αφορά στην παρακολούθηση της απόδοσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σε σχέση με την προ πανδημίας κανονικότητα. Επί του παρόντος, ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το 80%. Με άλλα λόγια, η οικονομία λειτουργεί 20% κάτω από εκεί που ήταν όταν η πανδημία έπληξε τις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Αυτό απέχει πολύ από το φυσιολογικό και είναι περίπου στα μισά ψηλότερα από εκεί που ήταν η οικονομία στα χαμηλά του Απριλίου.

“Ο δείκτης Back-to-Normal (BNI) δείχνει επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει, μάλλον από το καλοκαίρι. Ο δείκτης δεν είναι πολύ υψηλότερος σήμερα από ό, τι ήταν τον Ιούνιο, που βρισκόταν κοντά στο 75%. Η εκ νέου εντατικοποίηση της πανδημίας αποτέλεσε σημαντική αιτία αυτής της οδυνηρά αργής ανάκαμψης. Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της κρίσης στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης που δημιουργήθηκε από την πανδημία και της οικονομικής κρίσης: Περισσότερες μολύνσεις οδηγούν σε ασθενέστερη οικονομία. Καθώς οι αυξανόμενες λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερη ανεργία ένα μήνα αργότερα. Αυτή η σχέση δεν είναι ουσιαστικά διαφορετική μεταξύ Πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη που έχουν κλείσει επιθετικά τις επιχειρήσεις και Πολιτειών όπως η Φλόριντα που έχουν κρατήσει τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια ότι η ύφεση που προκλήθηκε από την δική μας

πανδημία ήταν, επειδή κλείσαμε τις επιχειρήσεις. Θα υπήρχε ύφεση, ανεξάρτητα από το ότι τα ανήσυχα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα είχαν επιστρέψει στις δραστηριότητές τους, ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις έκλεισαν ή όχι. Αλλά ίσως το πιο σοβαρό πλήγμα για την οικονομία καθώς τελειώνει αυτό το μνημειώδες έτος θα είναι η αποτυχία του Προέδρου Τραμπ και του Κογκρέσου να συμβιβαστεί, για την παροχή περισσότερης βοήθειας σε όσους πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Χωρίς αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια, η ήδη εύθραυστη ανάκαμψη απειλεί να αναιρεθεί”. Ήταν τα συμπεράσματα από τον αναλυτή που παρακολουθεί στενά τα οικονομικά δεδομένα με αναφορά στην προηγούμενη κανονικότητα.

Ειδικοί κίνδυνοι λόγω εκλογών

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την οικονομία των ΗΠΑ. Η διαδικασία εκλογής προέδρου δεν υπήρξε ιστορικά καθοριστική όσον αφορά την οικονομία. Ακόμη και οι εξαιρετικά αμφισβητούμενες εκλογές του Τζορτζ Μπους εναντίον του Αλ Γκορ το 2000 δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο, εκτός από μερικές κακές μέρες στο χρηματιστήριο, το οποίο είχε ήδη χτυπηθεί με την φούσκα των εταιριών dot-com. Αυτή η αναμέτρηση μπορεί να είναι διαφορετική. Οι πολίτες αισθάνονται ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναβρασμός, εάν προκύψει αποτέλεσμα με μικρή διαφορά για τον νικητή και η μία ή η άλλη πλευρά αρχίσει να πιστεύει ότι νοθεύτηκαν οι εκλογές.

Θα ήταν πολύ λιγότερο ανησυχητικό εάν ο νικητής κερδίσει εύκολα, καθιστώντας αδικαιολόγητη την αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, το εκλογικό μοντέλο του κρατικού Electoral College, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο κοντά. Εάν οι αντίπαλοι είναι κοντά, φαίνεται βέβαιο ότι θα αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τους επόμενους δύο μήνες αντιπαραγωγικούς καθώς θα απλώνονται οι αναταραχές και το χάος.

Ο Dr Ed Yardeni επί των εκλογών ανέφερε: Ενώ η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin βαδίζουν αργά προς άλλο ένα πακέτο τόνωσης, οι εκλογές πλησιάζουν γρήγορα.

Από την άνοδο του σε επίπεδα ρεκόρ στις 2 Σεπτεμβρίου, ο S&P 500 προχώρησε επίσης αργά προς τις εκλογές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα ψηφιστεί το πακέτο τόνωσης πριν από την Ημέρα των Εκλογών και, το σημαντικότερο είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχουν οκτώ πιθανά αποτελέσματα: (1) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν και Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου. ("Κόκκινο σκούπισμα.") (2) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τη Γερουσία αλλά χάνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. (Το Gridlock κερδίζει.) (3) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. (Το Gridlock κερδίζει.) (4) Ο Τραμπ κερδίζει και οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν τη Γερουσία αλλά κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. (Το Gridlock κερδίζει.) (5) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικοί κερδίζουν και τα δύο σπίτια του Κογκρέσου. ("Μπλε σκούπισμα.") (6) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικοί διατηρούν τη Βουλή αλλά χάνουν τη Γερουσία. (Το Gridlock κερδίζει.) (7) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικοί χάνουν τη Γερουσία και τη Βουλή. (Το Gridlock κερδίζει.) (8) Ο Μπάιντεν κερδίζει και οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τη Γερουσία αλλά χάνουν το Σώμα. (Το Gridlock κερδίζει.) Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το Gridlock είναι ανοδικό για τα χρηματιστήρια. Στην αγωγή του πολίτη στα γυμνάσια των ΗΠΑ, το Gridlock (μπλοκάρισμα) ονομάστηκε «έλεγχοι και ισορροπίες». Οι Ιδρυτές της μεγάλης αυτής χώρας δημιούργησαν αυτό το συνταγματικό σύστημα για να μειώσουν τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, στο 50% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες. Παράλληλα, σε bear market με απώλειες άνω του -20% παρέμειναν, το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή -0,53% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +7,26%. Ο Dow, με πτώση -0,95%, αποδίδει στο 2020 -0,71%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,92%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -2,30%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε κατά +0,41%, έχει απώλειες -1,68% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -1,06%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +28,71%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,00% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -22,30%. Ο DAX έπεσε -2,04%, και στο 2020 αποδίδει -4,55%, ο CAC είχε μεταβολή -0,53%, ενώ στο 2020 αποδίδει -17,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,64%, και στο έτος επίδοση -27,81%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,54%, στο έτος πέφτει -17,96%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε κατά -1,36%, και στο 2020 υποχωρεί -12,83%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,00%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -12,44%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +2,19%, χάνει φέτος -11,10%. Ο χρυσός με οριακή μεταβολή +0,03%, βρέθηκε στα 1903,40 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +24,97%. Σημειώθηκε πτώση -2,45%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 39,78 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -34,85%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,34%, στο 2020 χάνει -0,59%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,94%, με επίδοση στο έτος +7,42%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +2,12%, και στο 2020 χάνει -1,38%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +2,35%, και στο 2020 υποχωρεί -11,60%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,35% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +7,47%.

Συμπερασματικά

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που έχουν μάθει οι επενδυτές από την έναρξη της Μεγάλης Κρίσης του COVID-19, είναι ότι δεν αληθεύει η άποψη που συχνά εκφράζανε οι απαισιόδοξοι αναλυτές πως εξαντλούνται τα εργαλεία στήριξης που διαθέτουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Μετά την έναρξη της πανδημίας, οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκόσμια και οι κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει πρωτοφανείς δράσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, για να λειτουργήσουν ως «γέφυρα προς την ανάκαμψη». Αυτός είναι ο τίτλος του Κεφαλαίου 1 της Έκθεσης επί της Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Οκτωβρίου 2020 (GFSR) από το ΔΝΤ. Σε αυτό αναφέρεται ότι οι δράσεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής έχουν σώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά έχουν αποσυνδέσει τις αγορές από τις βασικές οικονομικές αρχές και αυτό έχει αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο παγκόσμια. Οι γρήγορες δράσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ηρεμήσει την αστάθεια των χρηματιστηρίων παρά την πανδημία της… αβεβαιότητας.

ΧΑ

Δεύτερη στη σειρά πτωτική εβδομάδα απειλεί με καθοδικό Οκτώβριο

Από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ως και την τρίτη του Οκτωβρίου, ο ΓΔ δεν είχε περάσει χαμηλότερα από τις 612 μονάδες. Αλλά στις δυο τελευταίες συνεδρίες της περασμένης, εμφανίστηκαν τιμές αρκετά χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, που ήταν κάτω όριο μιας πολύμηνης συσσώρευσης. Με δυο ανοδικές συνεδρίες που αναίρεσαν το μισό των απωλειών που προκλήθηκαν αθροιστικά από τις τρεις πτωτικές, η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,27%, με επίδοση για τον Οκτώβριο -1,99%, ο 25άρης υποχώρησε κατά -1,25%, και στο δέκατο μήνα -3,33%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,19%, ενισχύεται στο μήνα +3,86%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -33,20%, ο 25άρης -37,19% και ο FTSEM -25,53% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με μια ελαφρώς καθοδική συνεδρία, στην οποία ο ΓΔ με μεταβολή -0,33% οδηγήθηκε στις 618,13 από 620,18 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1457,50 από 1461,77 με πτώση -0,29%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,056 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,813 εκατ. και οι Τράπεζες (-0,39%) επηρέασαν μεικτά, ενώ η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,814% από 0,779% την προηγούμενη. Την Τρίτη, με τις Τράπεζες σε άνοδο +2,22%, το ανώτερο μέρας στις 624,48 μονάδες, ορίστηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και έγινε ανώτερο εβδομάδας. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,83%, οδηγήθηκε στις 623,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1470,51 με κέρδη +0,89%. Την Τετάρτη επαναλήφθηκε η ταλάντωση σε θετικό και αρνητικό πεδίο, αλλά στο κλείσιμο ο ΓΔ με μεταβολή -0,53% βρέθηκε στις 619,98 μονάδες, ενώ ο 25άρης στις 1462,50 με πτώση -0,53%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,79%) καθώς και οι ημερήσιες απώλειες σε ΜΟΗ -2,17%, ΦΡΛΚ -2,00%, και ΟΤΕ -1,71%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,425 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,597 εκατ. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς συνέχισε την άνοδο της και πέρασε οριακά το 0,900%.

Την Πέμπτη, η διάθεση για φυγή από το ρίσκο διεθνώς, στην Αθήνα προκάλεσε τη σύνοδο που σφράγισε το αποτέλεσμα της βδομάδας και του μήνα ως σήμερα. Αν και η αγορά κινήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα σε επίπεδα τιμών άνω των 614 μονάδων, τα ξεπέρασε πτωτικά χωρίς επιστροφή από τις 16:08. Έτσι στις 16:58, σημείωσε το κατώτερο μέρας, εβδομάδας, δεύτερου εξάμηνου και τελευταίων πέντε μηνών, στις 607,75 μονάδες.  Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 42,843 δις ευρώ από 43,562, στο τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,51%), και από τα blue chip ώθησαν πτωτικά επίσης ΒΙΟ -5,51%, ΟΤΕ -3,72%, ΦΡΛΚ -3,44%, και ΑΡΑΙΓ -3,11%. Ο ΓΔ με μεταβολή -1,79% οδηγήθηκε στις 608,90 μονάδες, ο 25άρης με πτώση -1,82%έκλεισε στις 1435,89. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,859 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,898 εκατ. Στην τελευταία σύνοδο της βδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 610,19 με ανοδικό  χάσμα,  ο ΓΔ με μεταβολή +0,56% οδηγήθηκε στις 612,32 μονάδες, και ο 25άρης στις 1443,47 με άνοδο +0,53%. Ο τζίρος ανήλθε στα 33,704 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 1,330 εκατ., διαμορφώνοντας το μέσο ημερήσιο στα 34,94 εκατ. και των πακέτων στα 2,17 εκατ. ευρώ.  Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,885% από 0,927% την προηγούμενη με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα 43,185 δις ευρώ.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα ουδέτερα στοιχήματα δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις των traders

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 7,58 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:22 και ήταν οι 1450,59 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1434,46, εμφανίστηκε στις 10:57. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1445,39 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1443,47 από 1435,89 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,53% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 3,785 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 289 συμβόλαια με ανώτερο τις 1443,00 μονάδες, κατώτερο τις 1427,00 και τελευταίες πράξεις στις 1433,00 από 1428,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 3115 από 3087 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 45 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1442,00 μονάδες, κατώτερο τις 1428,25 και τελευταίες πράξεις στις 1432,00 από 1424,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 211 από 192 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο συγκριτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1400 και 1475 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 7 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Ενώ στα puts λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1400 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 10.979 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 181 για ΜΠΕΛΑ, στα 121 για ΑΡΑΙΓ, στα 94 για ΕΕΕ και στα 2 για ΛΑΜΔΑ. 

Από την δικαιολογημένη “γκρίνια” των εγχώριων αναλυτών για την αδυναμία της αγοράς να ξεπεράσει ανοδικά την οροφή της επί τρεις μήνες ισχύουσας ζώνης συσσώρευσης, ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια ανέβαιναν, περάσαμε στις εκτιμήσεις για, πιθανά, ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Γιατί την περασμένη βδομάδα ορίστηκε χαμηλό για τον ΓΔ στις 607,75 μονάδες, παραβιάζοντας καθοδικά το επίπεδο των 612, που δεν απειλήθηκε από τον Ιούλιο και μετά. Η εβδομάδα είχε μέσο τζίρο τα 34,94 εκατ. ευρώ, όταν ο μήνας εμφάνισε ως τώρα μέση ημερήσια αξία συναλλαγών  38,5 εκατ. Τα παραπάνω έχουν χωρίσει τις προσδοκίες σε όσες περιμένουν συνέχεια στην τρέχουσα δυναμική και σε εκείνους που, αισιοδοξώντας, περιμένουν επιστροφή στην παγιωμένη ζώνη συσσώρευσης 612-670 μονάδων.

H Euroxx Sec. αναφέρει: “Η Αγορά θα παραμείνει υπό πίεση, με τους Επενδυτές να συνεχίζουν να εστιάζουν στην εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο”.  Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “ Η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας φέρνει νέα μέτρα, που αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας ίσως γρηγορότερα του αναμενόμενου, την κίνηση του ΓΔ κάτω από τις 600 μονάδες”. Η Leon Depolas Sec. σημείωσε το πρωί της Παρασκευής και το παραθέτουμε γιατί δικαιώθηκε: “Στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Μαΐου βρέθηκε χθες ο ΓΔΧΑ, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις Τράπεζες. Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα αξιολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με το καλύτερο σενάριο να είναι η ανακοπή της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων. Η αποστροφή κινδύνου κυριαρχεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις στο ταμπλό εμφανίζονται σε επίπεδα που χρήζουν προσοχής, καθώς έχουν ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική καχεξία της περιόδου, στο βασικό σενάριο. Τα τρέχοντα επίπεδα είναι πιθανό να μην παραδοθούν εύκολα στους πωλητές, όπως έδειξε και η χθεσινή αύξηση του όγκου συναλλαγών”.

Η εικόνα των blue chip για τον μήνα καθορίστηκε υπολογίσιμα από τη δυναμική της εβδομάδας. Στα 18 πτωτικά τα 13 είχαν απώλειες ανώτερες των βασικών δεικτών, αλλά μόνο τρία έχασαν πάνω από -4%. Ήταν οι ΠΕΙΡ -8,23% και τον Οκτώβριο (-10,99%), ΦΡΛΚ -6,88% και (-1,46%), ΕΤΕ -5,00% και (-8,52%), ακολουθούν ΑΡΑΙΓ -3,58% και (-8,87%), ΕΧΑΕ -3,46% και (-6,03%), ΜΠΕΛΑ -3,26% και (-14,80%), ΟΤΕ -3,19% και (-3,74%), ΑΔΜΗΕ -3,06% και (-5,54%), ΣΑΡ -3,00% και (+2,22%), ΤΙΤC -2,81% και (0,00%), ΒΙΟ -2,53% και (-1,46%), ΕΥΔΑΠ -2,28% και (-3,45%), ΜΟΗ -2,27% και (-14,43%).

Με πτώση κοντά στους δείκτες είχαμε τις ΔΕΗ -1,43% και (+1,57%) και ΛΑΜΔΑ -1,45% και (-1,81%) ενώ απώλειες μικρές εμφάνισαν ΟΠΑΠ -0,98% και (0,00%), ΕΛΠΕ -0,88% και (-2,18%), ΕΥΡΩΒ -0,62% και (-14,39%). Στον αντίποδα, χωρίς απώλειες κατέληξαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,94% και (+9,68%), ΜΥΤΙΛ +2,69% και (+6,38%), ΕΕΕ +2,11% και (+2,07%), ΑΛΦΑ +1,21% και (-3,09%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,96% και (+2,61%), ΤΕΝΕΡΓ +0,34% και (+4,39%), ΟΛΠ 0,00% και (+4,19%).

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, οδηγώντας την Αγορά σε χαμηλά πέντε μηνών. Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην Εγχώρια Αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο, το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον τζίρο.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε Καλοκαιρινούς μήνες, όπου η πλειονότητα των Εμπλεκομένων απουσιάζει σε διακοπές.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό Εταιρειών, κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών. Παρόλα αυτά η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, σε μια όχι και τόσο εύκολη. Η συγκυρία, δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός Αγοράς, που βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντας κάποιο ουσιαστικό σινιάλο, είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου, είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο.

Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών, οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το “πάνω χέρι”. To τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες, όπου εντοπίζεται ανοδικό “χάσμα” διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο, όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ωστόσο αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα. Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών, με κάλυψη του καθοδικού “κενού” της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες), που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα, από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά, μικρού ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, βεληνεκούς.

Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300. Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών, δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η Χρηματιστηριακή Αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων, όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown.

Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης. H εβδομάδα που ξεκινάει έχει πάνω από 1.000(!) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Wall Street, με το 70% να δημοσιεύεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Στις Εταιρείες που θα ανακοινώσουν περιλαμβάνονται οι Google (26/10), Microsoft (27/10), Facebook, Apple και Amazon (29/10), οι μετοχές των οποίων οδήγησαν τους δείκτες στο φετινό ράλι της Wall Street.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων εταιρικών ομολόγων του ΟΠΑΠ. Την ερχόμενη Παρασκευή η μετοχή της Mermeren θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα προηγούμενων χρήσεων 1,71 ευρώ ανά μετοχή”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν την εβδομάδα διστακτικά σήμερα Δευτέρα 26/10, καθώς τα αυξανόμενα περιστατικά κοροναϊού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπονόμευσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ οι ηγέτες της Κίνας συναντιούνται για να μελετήσουν το μέλλον του οικονομικού γίγαντα.

Οι ΗΠΑ έχουν δει τον υψηλότερο αριθμό νέων περιπτώσεων COVID-19 τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ η Γαλλία εμφάνισε επίσης ανεπιθύμητα ρεκόρ κρουσμάτων και η Ισπανία ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σε συνδυασμό με καμία σαφή πρόοδο για ένα πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ έχουν συμβάλλει στην πτώση των ΣΜΕ επί του S&P 500 κατά -0,6%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 μειώθηκαν -0,7% και του FTSE στο Λονδίνο -0,4%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο +0,1%, αλλά αργότερα πέρασε σε οριακές απώλειες και στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο -0,09% . Ο Nikkei της Ιαπωνίας ταλαντώθηκε σε θετικό και αρνητικό πεδίο και στις 8:20 δική μας ώρα ήταν επίσης στο -0,09%. Ο κύριος δείκτης της Νότιας Κορέας αρχικά έχασε -0,3% και στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο -0,69%.

Τα κινεζικά blue chip υποχώρησαν -0,5% καθώς οι ηγέτες της χώρας συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν την οικονομική πορεία του έθνους για το 2021-2025, εξισορροπώντας την ανάπτυξη με τις μεταρρυθμίσεις εν μέσω αβέβαιων προοπτικών παγκόσμια και εντεινόμενων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα έχανε -0,90%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα