Με στήριγμα τα επιτόκια

Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007 00:01

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριγμα όχι μόνο στην παρέμβαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Παρασκευή, αλλά και στην κίνηση της Lehman Brothers να αυξήσει τη σύστασή της για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Αντίθετα, η Wall δυσκολεύθηκε να διατηρήσει αρχικά κέρδη μετά τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία και την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών, ενώ ο Nikkei κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο 13 μηνών.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από την αναθεώρηση προς τα πάνω της σύστασης της Lehman Brothers για το χρηματοοικονομικό κλάδο, τις ασφάλειες και τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν βρεθεί στο «ναδίρ» τις προηγούμενες ημέρες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,5%, στις 1.481,43 μονάδες, ενισχύοντας το ράλι 2,3% της Παρασκευής.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 6,078.70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,24%, ο CAC 40 κατά 0,67%, στις 5,399.38 μονάδες, και ο DAX σημείωσε άνοδο 0,40%, στις 7,407.53 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος των μεταλλουργικών μετά και την ενίσχυση των τιμών των μετάλλων.

Μπορεί η «κρίση πανικού» που ξέσπασε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές να έχει μετριαστεί μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το προεξοφλητικό της επιτόκιο, αλλά οι επενδυτές κρατούν «μικρό καλάθι» απέναντι σε όλους εκείνους -αρχής γενομένης με τη Lehman Brothers- που υποστηρίζουν ότι η μείωση των επιτοκίων είναι προ των πυλών, δήλωσαν αναλυτές.

Η Lehman Brothers Holdings προβλέπει μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της, μια κίνηση η οποία αναμένεται να ανακουφίσει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας από την κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Οι συναλλασσόμενοι δίνουν 47% πιθανότητες ότι οι αξιωματικοί της Fed θα προχωρήσουν σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 4,5%.

Η απόφαση της Fed την Παρασκευή να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το παρεμβατικό της επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά είχε «παροδικό αντίκτυπο» στη συμπεριφορά των αμερικανικών δεικτών, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «είναι πολύ νωρίς ακόμη για μια ακριβή εκτίμηση του μεγέθους των απωλειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα