«Λουκέτο» το επόμενο 12μηνο φοβούνται οι μισές μμε στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 21:56
UPD:21:56
REUTERS/ALBERT GEA

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

To καμπανάκι του κινδύνου χτυπά και πάλι στην Ευρώπη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ πιο σοβαρά την κρίση του κορονοϊού. Σε έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey, υπογραμμίζεται ότι κατά το ήμισυ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στο σύνολό τους παρέχουν εργασία στα δύο τρίτα των Ευρωπαίων εργαζομένων, εκδηλώνουν ανησυχίες για την επιβίωσή τους τους επόμενους 12 μήνες. Η ανησυχία γίνεται πολύ μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο, προτού ακόμη ξεσπάσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη και αναγκάσει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα και lockdowns.

Ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί οι προειδοποιήσεις για επικείμενο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων με το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς να καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διπλασιάσουν την κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πανδημία του κορονοϊού. Η έρευνα της McKinsey σε ένα δείγμα περισσότερων από 2.200 επιχειρήσεων σε πέντε χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία- αναφέρει ότι το 55% των μικρομεσαίων αναμένει να κλείσει έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους εάν τα έσοδά τους παραμένουν στα σημερινά επίπεδα. Η μία στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης σε διάστημα έξι μηνών. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που έχουν 250 ή λιγότερους υπαλλήλους και στην Ευρώπη απασχολούν περί τα 90 εκατ. εργαζομένους.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, επενδυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η πανδημία του κορονοϊού, εάν υπάρξει δεύτερος γύρος lockdown, θα πυροδοτήσει μία παγκόσμια πιστωτική κρίση και ένα συνεπακόλουθο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών τέτοιο που η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα φαίνεται κάτι «πολύ μικρό». Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν πρόσφατα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 8% φέτος, ενώ ο ρυθμός της ανάκαμψης το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Οι πτωχεύσεις θα είχαν αρχίσει από τώρα εάν δεν υπήρχαν τα κρατικά μέτρα, από μορατόριουμ για τις χρεοκοπίες έως πάγωμα αποπληρωμών δανείων. Όταν όμως τα μέτρα αυτά ανασταλούν, τότε οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να παράσχει νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να επιβιώσουν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Σούνακ είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την καταβολή μισθών προς τους εργαζομένους που επιστρέφουν σε μερική απασχόληση, καθώς και να προσφέρει περισσότερα χρήματα σε αυτοαπασχολούμενους καθώς και σε επιχειρήσεις στον χώρο της ψυχαγωγίας. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα που ο Σούνακ ανακοινώνει μέτρα στήριξης, σε ακόμη μία αλλαγή στάσης αφού είχε φέρει αντιρρήσεις στις φωνές που ζητούσαν ακόμη πιο γενναιόδωρα κρατικά μέτρα στήριξης. Τους επόμενους έξι μήνες, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και οι επιχορηγήσεις σε αυτοαπασχολούμενους και στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας αναμένεται να κοστίσουν συνολικά 13 δισ. στερλίνες (17 δισ. δολάρια). Να σημειωθεί ότι ο κρατικός δανεισμός της Βρετανίας στο πρώτο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους είναι ήδη έξι φορές υψηλότερος από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στα 209 δισ. στερλίνες (273 δισ. δολάρια).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα